Vaniljaiset vaahtokarkki kuppikakut

11.12.2019

Ostin tuossa viime viikolla kauhean ison pussin vaahtokarkkeja, koska tarvitsin niitä juustokakkukokeilua varten. Pienempikin pussi olisi riittänyt, mutta ei sattunut löytymään juuri pelkkiä valkoisia vaahtokarkkeja kuin siitä isosta pussista. Meillä ei todellakaan tule syötyä vaahtokarkkeja sellaista määrää minkä ostin, joten piti keksiä niille jotain jatkojalostusta etteivät jäisi kaappiin kovettumaan. Päätin sitten ryhtyä kokeilemaan, miten ne toimisivat muussa leivonnassa. Lopputulos oli kuppikakut, joissa täytteenä vaahtokarkkisydän ja kuorrutteena vaahtokarkkikerma.

Kuppikakkujen kuorrute värjätty Wiltonin pink pastavärillä ja pursotettu Wiltonin M1 tyllalla. Näitä molempia tuotteita löytyy esim. Confetin verkkokaupasta. Muffinssivuokat ovat Pirkka merkkisiä, pakkauksessa on sinisiä ja vaaleanpunaisia vuokia.


Ensimmäiset kokeilut ei tunnetusti aina hyvin pääty, eikä päättynyt nytkään. Kuvittelin pääseväni helpolla ja tungin kokonaiset vaahtokarkit taikinamassan keskelle muffinssivuokiin. En onneksi koko taikinamäärään, sillä lopputulos ei ollut kovin imarteleva. Vaikka peitin vaahtokarkit taikinalla, ne nousivat pintaan ja sulaessaan muodostivat kuppikakkujeni päälle tahmaisen kerroksen ja pahimmillaan kraaterimaisen kuopan keskelle leivonnaista. En tiedä olisiko tämä toiminut sittenkään jos vaahtokarkki olisi ollut pienempi, sekin olisi todennäköisesti noussut pintaan taikinan alta. Päätin sitten sulattaa vaahtokarkkeja kerman joukossa täytteeksi, mikä olikin loistava ratkaisu. Mitä enemmän vaahtokarkkiseos jäähtyi, sitä kiinteämmäksi se muuttui. Jos haluat kuppikakkuihin kirpeyttä, voit laittaa niiden sisään ensin vähän jotain kirpeää marjahilloa ennen vaahtokarkkitäytteen laittoa.


Olen samalla periaatteella valmistanut aiemmin vaahtokarkkivaluman kakkuun, joten tiesin jo ennalta miten seos tulisi käyttäytymään. Eikä minulla olisi ollut mitään menetettävääkään, kun vaahtokarkkeja olisi käytettävissä tuhoton määrä. Tällä tavalla sain täytteen onnistumaan, joten päätin hyödyntää samaa periaatetta myös kuorrutukseen. Lopputulos oli herkullinen ja onnistunut, vaikka välillä näyttikin toivottomalta.

 Alle ohjetta niin pääsee muutkin näitä kokeilemaan.


Vaniljaiset kuppikakut vaahtokarkkisydämellä ja vaahtokarkkikermalla n. 20kpl

Kuppikakkutaikina:

150g voita

3,5dl sokeria

3 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1-5-2dl perunajauhoja

3tl leivinjauhetta

3tl vaniljasokeria

n. 2dl kädenlämpöistä maitoa tai kermaa


Vaahtokarkkitäyte:

1dl kuohukermaa

85g vaahtokarkkeja

1tl glukoosisiirappia( ei pakollinen, on vain varmuuden vuoksi rakennetta jämäköittämässä)


Vaahtokarkkikerma:

1dl kuohukermaa vaahtokarkkien sulatukseen

100-120g vaahtokarkkeja

5dl kuohukermaa vatkattavaksi

1/2pkt Philadelphia tuorejuustoa


Kuppikakun valmistus:

1. Vaahdota huoneen lämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää joukkoon munat yksitellen.

2. Yhdistä loput kuivat aineet omaan kulhoon tai mittakannuun. 

3. Lisää voisokerivaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja kädenlämpöistä maitoa tai kermaa. Huom. Taikina ei ole tosi paksua, muttei saa olla ihan vetistäkään. Rakenteeseen vaikuttaa myös se jos lisätty neste on liian kuumaa. Jos rakenne epäilyttää, voit lisätä siihen vielä n. 0,5dl vehnä- tai perunajauhoja.


4. Täytä 2/3 muffinssivuokien tilavuudesta taikinalla, jotta kuppikakuille jää kohoamisvaraa.

5. Paista kuppikakut n. 175 asteessa väh. 20 min. Tarkista kypsyys tökkäämällä puinen grillitikku kuppikakkuun. Jos siihen ei tartu taikinaa, ovat leivonnaiset kypsiä. Anna kuppikakkujen jäähtyä täysin ennen täytteen valmistamista.


Vaahtokarkkitäyte ja kuppikakun täyttäminen:

1. Kuumenna 1dl kuohukermaa kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä.

2. Sulata joukkoon 85g vaahtokarkkeja sekoitellen seosta kunnes karkit ovat sulaneet ja täyte on tasaista. Jos näyttää ettei vaahtokarkit sula tarpeeksi,voit käyttää kattilaa sammutetulla levyllä ja hämmennellä sitä samalla. Älä kuitenkaan laita levyä enää päälle, jälkilämpö riittää ihan hyvin karkkien sulamiseen. Lisää halutessasi hieman glukoosisiirappia.

3. Anna seoksen jäähtyä suurin piirtein huoneenlämpöiseksi. Seos paksuuntuu jäähtyessään koko ajan. 

4. Jos kuppikakut ovat kohonneet paljon ja haluat kannesta tasaisen, leikkaa veitsellä niistä "hatut" pois Kaiverra kuppikakkuihin keskelle syvät kolot täytettä varten. 

5. Vaahtokarkkitäytteen voit lusikoida koloihin tai halutessasi täyttää kolot pursotinpussin avulla. Laita täytetyt kuppikakut jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy.

HUOM. Liian lämpimänä laitettu vaahtokarkkitäyte saattaa imeytyä kuppikakkuun, jonka myötä täytetty kolo saattaa vajua tyhjemmän näköiseksi. 


Vaahtokarkkikerma kuorruttamiseen:

1. Tee samalla periaatteella vaahtokarkkien sulatus kuin täytteessä. Anna seoksen jäähtyä täysin.

2. Vatkaa kerma ja tuorejuusto paksuksi vaahdoksi( nämä voi yhdistää heti kun aloitat vaahdotuksen). Lisää siihen jäähtynyt vaahtokarkkiseos ja vatkaa tasaiseksi. 

Jos kuorrutteesi menee jostain syystä liian löysäksi (esim. lisätty liian lämmin vaahtokarkkiseos) niin kuorrutteen voi jämäköittää antamalla sen olla hetken jääkaapissa ja lisäämällä joukkoon lisää vaahdotettua kermaa.

3. Pursota kermakuorrute kuppikakkuihin haluamallasi tavalla ja koristele. Olen itse käyttänyt pursotukseen Wiltonin M1 tyllaa.