Valumakakku kinuskimoussella

20.03.2019

Tässä alkuviikosta tuli valmistettua dripcake eli valuma kakku kinuskilla. Viime viikolla testailin kinuskivalumaa omaan kakkuuni ja samalla myös kinuskimoussea kokeilin. Tuli myös ensimmäistä  kertaa tehtyä marenkivoikreemiä. En ole oikein kreemin ystävä, mutta alkuviikon kakkuun piti olla kuorrutteena jotain muuta kuin kermaa, joten pitihän sekin testata ennen varsinaista kakkua. Hyvin nämä kaikki onneksi onnistuivat, vaikka oli niin monta ekaa kertaa samassa kokeilussa. Perinteiset kermakakut ovat siihen nähden nopeita tehdä kun niitä on tullut tehtyä niin paljon että ei tarvitse paljoa ajatella ylimääräistä. 

Koekakussani oli ihan omaa tyhmyyttäni valumaan käytettävä kinuski vielä liian lämmintä niin alla oleva kreemi meinasi lähteä sen mukana sulahtamaan , eikä valumat olleet niin kauniit kun kiireellä tein. Onneksi käytin kakkua pakastimessa ennen valumien tekoa niin ei pinta kärsinyt suuremmin kuumasta kuorrutteesta. Kuva koekakusta löytyy esimerkiksi Instagramista, jostain syystä en saanut kuvaa tähän koneelle siirrettyä.  Olin sitten varsinaista kakkua tehdessä taas vähän viisaampi, kun olin tehnyt tämän koeversion, siinä valumat onnistuivat täydellisesti. Tähän alle laittelen vielä millä ohjeilla tein kinuskivaluman ja kinuskimoussen. Kerron myös koristeista jotain, esim. mistä "levypaino" on rakennettu. Marenkivoikreemin ohje löytyy kinuskikissan sivuilta. Kakkupohjan ohjeen löytää aiemmasta blogikirjoituksestani.

Kinuskimousse kahteen kerrokseen (20cm halkaisija kakussa)

2,5dl kuohukermaa

1,6dl fariinisokeria

2,5dl kuohukermaa (tämä vatkataan erikseen ja yhdistetään vatkattuun kinuskikermaan)

1 liivatelehti+ tilkka maitoa/kermaa

Kiehauta kuohukerma ja fariinisokeri ja ota pois liedeltä. Älä siis keitä tämän pidempään!  Anna jäähtyä täysin jääkaapissa, mielellään yön yli seuraavaan päivään. Jos ei ole kerennyt asettua tarpeeksi kauan niin ei välttämättä vatkaudu kunnolla. 

Vatkaa kylmä kinuskiseos omassa kulhossa ja 2,5dl kuohukermaa toisessa kulhossa. Yhdistä vatkatut kermat keskenään.

Laita yksi liivatelehti likoamaan kylmään veteen, liota 5-10 min. Kuumenna pieni tilkka nestettä (1-2rkl esim. maitoa tai kermaa). Ota kuuma neste pois liedeltä ja lisää siihen liivate koko ajan sekoittaen. Anna hetki jäähtyä ettei ole tulikuumaa.

Lisää liivateneste ohuena nauhana kermaseoksen joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Laita joksikin aikaa jääkaappiin hieman jähmettymään.

Täytä kakku vuokan sisälle kooten(ei pakollista) , jotta siitä tulee reunoista mahdollisimman tasainen. Pohjalle /reunoille voi laittaa reunakalvoa/leivinpaperia niin kakku on helpompi ottaa pois vuokasta kun mousse on vielä vähän jähmettynyt lisää kakun välissä. Käytin moussen lisäksi kakussa vadelmaa tuomaan raikkautta, koska kinuski ja päälle tuleva kreemi ovat aika makeita ja raskaita.

Kakkua käytin pakastimessa ennen kreemin laittoa ja laitoin sen takaisin vielä pakastimeen ennen kinuskivaluman tekoa jotta se jämähtäisi sopivasti valuttaessa kun kakku on pinnasta mahdollisimman kylmä.

Kinuskivaluma

2,5dl fariinisokeria

2,5rkl vettä

2,5dl kuohukermaa

Laita fariinisokeri ja vesi kattilaan. Kiehuta niitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan veden joukkoon. 

Lisää vähitellen kerma ja sekoita samalla. Kiehuta kinuskia kunnes kylmään veteen pisaran tiputtaessa se ei hajoa vaan pysyy kasassa. Anna kuorrutteen jäähtyä ettei se ole kuumaa kakun päälle laitettaessa.

Laitan itse kuorrutteen pursotinpussiin jossa pyöreäpäinen tylla, koska en omista drippipulloa. Voi valuttaa myös lusikan avulla, mutta pursotinpussilla tai pullolla saa tasaisempaa jälkeä.

Valuttamista ei kannata aloittaa ihan kakun reunalta, koska kinuski vielä leviää reunan suuntaan ja voi näin pilata siistin lopputuloksen. Kuvastani näkee että valumien välillä on kaareva muoto, joka juurikin johtuu siitä että valuttaminen on aloitettu 0,5-1cm päästä kun reunasta. Jos nämä häiritsevät, voi niitä sitten kokeilla täyttää vaikka tyllan päällä tai esim. grillitikulla. Valumaa tehdessä käytin tyllan päätä aina reunalla ja vedin sen jälkeen sen kauemmas reunasta. Muuten kaikki kinuski valuisi tasaisesti reunan yli. Päällisen kuorrutin myös tyllalla tekemällä kinuskirinkuloita kakun päälle ja ne sitten levittyivät itsestään. Paikkailin vielä rakoja pursottamalla jos niitä jäi.

KORISTELU

Koristelussa käytin pyöreitä suklaamuroja, joita myös muiden koristeiden alla murennettuna. Päällä myös kermaa tähtityllalla pursotettuna ja susupaloja. Lisäsin vielä vähän kultaisia strösseleitä koristeiden joukkoon ja kakun alareunaan.

Lisäksi valmistin painon dominokeksien kansista, grillitikusta ja mustasta sokerimassasta. Kekseihin kaiversin reiät keskelle grillitikulla pyörittelemällä. Katkaisin tikun saksilla sopivan kokoiseksi ja laitoin 4 keksiä molemmin puolin. Päihin kiinnikkeiksi laitoin pyöreän muotoiset palat sokerimassaa. Kiinnitykseen käytin sokeritahnaa. "Tankoon" kaulin ohuen levyn mustaa massaa ja päällystin sen sillä ja muotoilin sopivaksi. Tämä oli mielestäni kiva ja helppo idea toteuttaa.