Vadelmajuustokakku limukiilteellä

08.07.2019Vadelmajuustokakku

Pohja (paistettu) :

1 kananmuna

0,5dl sokeria

0,5dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta (voit tehdä perusjauhoistakin)

Täyte:

4dl kuohukermaa

2pkt tuorejuustoa

rasia vadelmia (0,5l)

sokeria 1-1,5dl

4 liivatelehteä

0,5dl nestettä (esim. vesi+ loraus sitruunamehua)

Limukiille:

2dl Kanes limpparia (rasberry-lemon)

2 liivatelehteä

(Wilton pastaväri roosa)


1. Pohjan valmistus

Paistettu pohja:

Valmista niin kuin sokerikakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri, lisää lopuksi jauhot. Paista mielellään irtopohjavuokassa, joka pari senttiä suurempi halkaisijaltaan kuin vuoka johon kokoat, koska pohja kutistuu hieman jäähtyessään. Jos pohja jää reilun kokoiseksi, voit leikata sitä sitten pienemmäksi terävällä veitsellä. Jos ei ole isompaa vuokaa, voit tehdä tuon 20cm halkaisijan kokoisenkin, mutta sitten vuokan reunojen pitää olla tosi tiiviit(painele pohja tiiviiksi vuokaan) tai juustokakku massan paksua, ettei se valu vuokan välistä. Vuokan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi ja voitele reunat. Paista uunissa 175 asteessa keskitasolla. Pohjaa kannattaa tarkkailla, sillä paistoaika ei ole kovin pitkä näin pienellä ja ohuella pohjalla. Aseta paistunut pohja 20cm irtopohjavuokan pohjalle ja painele reunoilta tiiviimmäksi. 


Voit myös valmistaa perinteisen keksipohjan suhteella 200g keksimurua ja 70g sulatettua voita


1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.

3. Jos vadelmat ovat jäisiä niin sulata ne. Halutessa voit soseuttaa ne, mutta ei ole pakollista. Lisää vadelmat tuorejuustomassaan. Tämän jälkeen lisää sokeria ja maistele milloin sitä on itsellesi mieleinen määrä.

4. Kuumenna vesi ja lisää siihen hieman sitruunamehua. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan vesitilkkaan koko ajan sekoittaen.

5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.

6. Kaada massa irtopohjavuokaan kakkupohjan tai keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä ainakin noin tunti ennen kiilteen valmistusta.

Suosittelen käyttämään kakun pakastimessa tässä vaiheessa. Näin on varmempaa että massa on kylmää ja kiillettä lisätessä massasta ei irtoa paloja kiillekerroksen joukkoon. Ei ole pakollista, mutta kiillettä lisätessä tulee olla tarkkana sen lämpötilan kanssa ettei ole liian lämmintä.


Limukiille:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

2.Lisää väri limppariin. Kuumenna limppari kattilassa ja ota pois levyltä kun se on kiehuvaa.

3. Lisää liivatteet siihen koko ajan sekoittaen.

4. Anna kiilteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun päälle. Liian kuuma neste sulattaa alempaa kerrosta ja siitä voi irrota rumia klönttejä kiilteen joukkoon. Anna hyytyä useampi tunti ennen kuin irrotat kakkua irtopohjavuokasta.