Uunidonitsit suklaakinuskikuorrutteella

02.12.2019

Koristelu tulee tehdä heti kuorrutuksen jälkeen, jotta koristeet tarttuvat hyvin kuorrutteeseen. Kuorrutteen jähmettyessä koristeet eivät enää tartu donitsin pintaan.


Uunidonitsit n. 12kpl

2dl vehnäjauhoja

1dl Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta (tai perunajauhoa)

1dl sokeria

1tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeria

1/2tl ruokasoodaa

1/2tl kardemummaa

50g voita

1 dl hedelmäjogurttia

0,5dl kuohukermaa

1 kananmuna

(vaihtoehtoisesti voit käyttää taikinaan 1dl maitorahkaa, jolloin kerman/nesteen määrä kannattaa suurentaa 1dl). Nesteenä esim. kerma + vesi, jos et halua käyttää noin paljon kermaa taikinaan.)

  1. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään. Sulata voi ja sekoita siihen jogurtti, kerma ja kananmuna. LIsää jauhoseos tähän nesteseokseen sähkövatkaimella sekoittamalla. Onnistunee ilman sähkövatkaintakin. Älä sekoita liikaa, ettei taikinasta tule sitkeä sillä se voi vaikuttaa donitsien rakenteeseen.
  2. Voitele donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla rinkuloiksi koloihin.
  3. Paista donitsit 200-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. 


Laita kuorrute tälle puolelle donitsia.


Kinuski-suklaakuorrutus

1dl kuohukermaa

1dl fariinisokeria

35g maitosuklaata

1. Keitä kermasta ja sokerista kinuski. Tee vesilasitesti: Kinuski on valmista silloin kun tiputat tipan kinuskia kylmään veteen ja se jää kiinteäksi palloksi astian pohjalle ja sitä voi hieman muotoilla vedessä ollessa.

2. Kun kinuski on valmis, ota se levyltä ja lisää suklaa paloina siihen sekoitellen, kunnes kuorrute on sileää. Älä anna kuorrutteen jäähtyä liikaa, että sillä on helppo kuorruttaa donitsit. Liian jäähtynyt kinuskikuorrute on liian paksua ja lopputuloksesta ei tule niin siisti. Liian kuuma kuorrute sen sijaan imeytyy donitsiin. Testaamalla donitsin päälle löydät oikean kuorrutuslämpötilan.

3. Dippaa donitsit sileä pinta alaspäin yksi kerrallaan kinuskiin ja koristele. Voit laittaa donitsit ritilän päälle sen jälkeen kun kastat ne kuorrutteeseen niin ylimääräinen kuorrute valuu pois Liian jäähtyneeseen kuorrutteeseen eivät nonparellikoristeet tms. tartu kunnolla.

Itse tein tätä kuorrutetta kaksinkertaisen määrän, sillä olin skeptinen riittävyydestä. Olisi riittänyt tämä pienempikin määrä, mutta toisaalta siihen reilumpaan määrään oli helpompi dipata donitseja. Voihan sen loppukuorrutteen hyödyntää muuhun, esim. syödä jäätelön kanssa.