Uudet tyylit joulutortuille

16.12.2019
Näin joulun alla on ajankohtaista tehdä joululeivontaa. Tälle vuotta en ollut vielä kerennyt kertaakaan valmistaa joulutorttuja, joten ryhdyin tuumasta toimeen. Pakastimessa minulla oli jemmassa yksi 500g paketti voitaikinaa, tykkään käyttää sitä torttuihin mieluummin kuin torttutaikinaa. Meillä ei kulu niin paljon joulutorttuja, että viitsisin tehdä taikinaa itse. Valmiista taikinasta on niin helppo ja nopea leipoa ja leikata sopivat palat.

Tällä kertaa en kuitenkaan tyytynyt perinteisen mallisiin torttuihin, ne ovat alkaneet jo kyllästyttää. Minulla oli jo selkeä visio siitä, millaisia torttuja haluaisin kokeilla valmistaa. Ennen kuin aloin leikellä varsinaista taikinaa, päätin mallintaa tortun paperin avulla. Leikkelin siis torttuun tulevan mallin paperinpalaan, jotta sain testata miten taitokset tulisivat asettumaan oikeassa tortussa. Tällä tavalla vältin turhan taistelun taikinan kanssa jos ensi yritys olisikin mennyt leikkausten osalta pieleen. 

Nämä torttumallit vaativat enemmän aikaa ja sorminäppäryyttä kuin tavalliset tähtitortut. Eli jos on kiinnostusta niin kannattaa ilman muuta kokeilla! Laitan alle vaihekuvia taitteluista. 


Tein koripunos tyylillä puolet tortuista ja puolet letitetyllä koristelulla. Lettitorttuihin inspiraation lähteenä oli olkipukin letitetyt sarvet.


Leikkaa taikinalevy kahtia niin kuin tavallisissakin tortuissa. Kauli sitten taikinaa vähän ohueammaksi pituus suunnassa. 
Letitettyjä torttuja varten tee alareunaan kolme parin sentin kaistaletta. Hillo tulee niiden eteen jäävälle alalle. Ylös jää taittamista varten vähän hillon alaa pitempi kaistale. Taitettavan läpän ja ohuiden kaistaleiden välistä leikataan nurkka pois.


Leikkaa ohuet kaistaleet jokainen vielä kolmeen ohueen suikaleeseen, joista letitetään koristeletit. 
Aseta marmeladi lettien vieressä olevalle alueelle. Sitten taita yläpuolella oleva läppä hillon päälle ja taita se niin että pää on tortun alla, jottei torttu ala purkautua paistuessaan. 
Taita kaikki letit toiselle puolen torttua ja painele sivulta saumaa umpeen ja lettien päät tortun alle. 
Punotussa tortussa kaavan malli on muuten sama, mutta tässä jaat myös yllä olevan taikinakaistaleen kolmeen osaan. Hillo tulee taas näiden välille jäävään taikina osaan. Punos aloitetaan oikeasta reunasta vuorotellen päälle-alle asetellen sivulta aloittaen yksi sivusakara kerrallaan punoen.  Sakaroita kärsii venyttää hyvin, että niidenkin päät yltävät tortun alle. Voitele tortut kananmunalla. 


Vinkki: kananmunasta saa ohuempi rakenteisen ja helposti levitettävän kun lisäät sen joukkoon pienen ripauksen suolaa. 

Halutessasi voit  mallintaa tätä torttua ensin paperinkaavan avulla, sillä vaihekuvia minulla ei tästä punonnasta ole. 

Mietit varmaan mitä tehdä yli jääneille kulmapaloille. Niistä saa kätevästi suupala kokoisia kierteitä. Alla vaihekuvia.


Kaulitse kulmapalaa vähän ohueammaksi ja pitemmäksi. Levitä ohut täytekerros. 
Tee palaan keskelle halkio, mutta jätä kiinni yläosasta. Kierrä sakarat toistensa ympäri ja tee siitä solmun muotoinen.