Tuoppikakku

07.03.2019

Eilen aloitin ihan ensimmäistä kertaa tekemään/esivalmistelemaan tuoppikakkua. Tämä olikin ihan uusi juttu minulle ja samalla tuli taas kokeiltua montaa asiaa tätä tehdessä. Tässä kakussa kannattanee se tuopin kahva tehdä hyvissä ajoin että kerkeää kuivaa ja on sitten helpompi kiinnittää (jos siis teet sokerimassasta niin kuin minä tein). Omani tein ehkä vähän myöhään mutta hyvinhän tuon sain kiinni kuitenkin. Selailin toki monia kuvia näistä kakuista ja perehdyin aika perusteellisesti että miten kakkuni saisin toteutettua helpoiten. Tätä kakkua oli oikeasti tosi kiva tehdä, vaikka jännittikin että mitä tästä tulee. Ehkä eniten huolestutti kakun koko, sillä siitä tulisi aika korkea koska on mitoitettu 30 hengelle. Ratkaisin tämän ongelman sillä että kokosin tuopin kahdesta erillisestä kakusta (halkaisija 20cm),  joiden välissä paksu kakkupahvi ja alemman kakun sisällä riittävästi tukikeppejä. Varmuuden vuoksi laitoin kakkujen väliin vielä kerroksen voikreemiä koventamaan kakkujen väliä. Toivottavasti myös itse sankari on tyytyväinen kakkuun. Olen itse todella tyytyväinen lopputulokseen. Tässä oli sopivasti haastetta minun makuuni. Alle laittelen muutamia valmistusvinkkejä joita itse käytin kakkua kasatessa. 

Niin sanotun "oluen" valmistin edellisenä päivänä.  Tämä valmistetaan sulatetusta sokerista. Itse sulatin noin 2dl sokeria, vähempikin riittänee. Selailin ohjeita ja niissä neuvottiin kaatamaan sulatettu sokeri pellille leivinpaperin/folion päälle ja siitä sitten jäähdyttyä pilkkomaan sopiva palanen. Sain itse kuitenkin mielestäni paremman idean, eli muotoilin foliosta kourun joka olisi muodoltaan sopiva tölkistä valuvaa "olutta" varten. Siihen sitten kaadoin sulatetun sokerin jäähtymään, välillä tikulla sokeria siirrellen folion päihin ettei kaikki jää keskelle kourua. Tästä sitten katkaisin sopivan mittaisen palan kakkua varten. Olutvanan päitä pystyy vähän veistämään terävämmäksi tölkkiä ja kakkuun tökkäämistä varten.

Puukuvioinnin sai tehtyä ruskeaan massaan helposti puisella grillitikulla ihan käsivaralla, mielestäni lopputulos oli hyvä. Tein siis tuopin reunan tällaisista "puusuikaleista", jotka pitää asetella niin että menevät yläreunasta hieman limittäin, muuten ne alkavat mennä vinoon. Tein niistä sen verran pitkiä että niistä muodostui ylös taivutettuna myös reuna oluttuopille. Pintaa hieman sävytin leivontakaakaon avulla ja saumoihin lisäsin vähän mustaa elintarvikeväriä.

Kahvan tein ennakkoon. Siihen laitoin molempiin kahvan päihin sisälle tikut joilla se olisi helpompi kiinnittää. Lisäksi laitoin väliin vielä sokeritahnaa. Itsellä oli sen verran painoa kahvassa ,että yläosa meinasi lähteä luisumaan irti. Pistin kahvaa vasten painon jääkaappiin että sain sen tarttumaan kunnolla. Muita nauhoja ja ns. ruuveja kiinnitin vedellä ja sokeritahnalla.

Mietin jo ennen olutvanan kiinnitystä että millä sen saisi pysymään pystyssä, koska kakku pohja on kostea ja pehmeä, minkä myötä se olisi heti kumossa. Sulatin vähän suklaata ja valelin sitä olutvanan juureen kakun pintaan ja näin sain oluen tarttumaan tukevasti kakkuun kiinni. Lopuksi pursotin kermasta olutkuohun pyöreäpäisellä tyllalla. Ripottelin vielä pieniä sokeripalasia kerman pinnalle. HUOM. Tölkki on ihan tavan kaljatölkki..  :D

Tässä kakussa on kyllä monta erilaista työvaihetta ja voi kuulostaa hieman työläältä, mutta jos minä sain tämän kasaan parin päivän aikana seuranani puolivuotias ja 4- vuotias niin varmasti onnistuu monelta muultakin. Aloittaa vain valmistelut hyvissä ajoin niin tekeminen käy vaivattomasti. :)