Testissä pataleipä

28.03.2020
Tällä viikolla intouduin kokeilemaan ensimmäistä kertaa pataleivän valmistusta. En ole ikinä aiemmin moista tehnytkään, tosi vähän tulee loppujen lopuksi suolaista leivontaa tehtyä. Vaikka leivät ynnä muut ovat helppoja valmistaa, olen tykästynyt makeaan leivontaan. Nyt kuitenkin halusin kokeilla pataleivän valmistusta. Valmistus on helppoa, mutta aikaa vievää kohotuksen osalta.

 

Ensimmäinen pataleipäni onnistuikin hyvin ja ajattelin jakaa tänne ohjeen jolla tein itse. Halusin käyttää leivässäni vehnäjauhon lisäksi ruisjauhoja, joten leipä on hieman tummempi kuin pelkillä vaaleilla jauhoilla tehtynä. Tätä ohjetta voikin soveltaa ja laittaa jotain muitakin jauhoja vehnäjauhojen tai ruisjauhojen tilalle, miksi ei myös lisäksi kävisi jotkin siemenetkin. Tähän alle kuva ja ohje. Jos sinulta ei löydy kannellista pataa, voit toki käyttää paistoon kannellista teräskattilaa. 


Pataleivän idea on että leipä paistetaan kannellisessa padassa tai vaihtoehtoisesti kattilassa. Pataleipään syntyy rapea ulkokuori ja sisältä leipä on herkullisen pehmeä. 


PATALEIPÄ

4dl vehnäjauhoja

3dl ruisjauhoja (näistä voi halutessa korvata osan (0,5-1dl) myös kaurahiutaleilla)

2tl suolaa

0,5 tl kuivahiivaa (n. 42 asteiseen veteen)

3,5dl vettä

Aineet sekoitetaan keskenään, ei vaivata taikinaa.

 Taikinaa kohotetaan 12-24 tuntia huoneenlämmössä. Itse kohotin noin 18 tuntia. Kulhon päälle voi asettaa suojaksi tuorekelmua.

 Kun taikina on kohotettu, se käännellään sitten palloksi reilussa jauhossa (ei vaivata edelleenkään) ,sitten kohotetaan vielä liinan alla 30min ennen paistoa. 

Kuumenna kannellinen pata (tai kannellinen teräskattila) ensin tyhjänä uunissa, sitten öljyä tai voitele se ja laita taikina vuokaan.

 Paisto leipä 225 asteessa. Ensin 30min kansi päällä ja 15min lopuksi ilman kantta.