Täydelliset letut

02.12.2019

Kuvissa sama lettutaikina, taikinan paksuus vain eri. Toiset tykkää paksummista ja toiset ohuemmista letuista. Jauhojen määrää muuttamalla saat testaamalla sen oman mieleisen lopputuloksen.


Täydelliset letut: (n. 25kpl, 16cm halkaisijan pannulla valmistettuna)

6dl maitoa

2 kananmunaa

0,75-1 dl sokeria

1tl vaniljasokeria

1tl suolaa

2tl - 1rkl sitruunamehua

50g voita sulatettuna

4-5dl vehnäjauhoja


1. Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne rikki. Lisää maito, sokerit ja suola. Sekoita tasaiseksi.

2. Lisää jauhot vähin erin koko ajan voimakkaasti käsivatkaimella sekoittaen.

Huom: Hitaasti vatkattaessa taikinaan muodostuu herkemmin jauhopaakkuja. Nämä saa esim. sauvasekoittimella täysin sileäksi.

3. Sulata voi esim. kulhossa mikrossa tai liedellä pienessä kattilassa. Anna voin hieman jäähtyä jos se on kuumaa. Liian kuuma voisula paakkuuntuu taikinan joukkoon. Jos voi on kuitenkin hieman kuumaa lisätessä taikinaan, lisää se hyvin pienissä erin koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi joukkoon sitruunamehu.

Mieleisen taikinan paksuuden saa vain kokeilemalla. Voit ensin tehdä koe-letun 4dl jauhomäärällä ja sitten lisätä taikinaan jauhoja, jos koet sen tarpeelliseksi.

4. Paista letut paistinpannulla noin 4. tason kuumuudella voi nokareen kanssa. Lettu on yleensä kääntövalmis silloin kun taikinapuoli on lähes kokonaan pinnalta jähmettynyt, riippuu toki myös siitä, kuinka paksusti taikinaa kaataa paistinpannulle. Tarvittaessa säädä levyä pienemmälle teholle, sillä tunnetusti liesissä on eroja.