Täydelliset letut

07.10.2019

Tuossa loppukesästä sain uuden ihanan pienen paistinpannun, jolla tulee ehkä kauneimmat letut ikinä. Paistinpannu on ostettu Citymarketista ja se on merkiltään Infinity Chefs Vita. Halkaisijaltaan pannu on 16cm, joten letuista tulee aika kivan kokoisia. Kakkujen teon myötä tuo perfektionismi on tarttunut muuhunkin leivontaan, joten tällä pannulla lettuja tehdessä saa myös silmänruokaa lopputuloksesta.

  Pidettiin pienet lettukestit kun veljeni tuli kylään. En yleensä ole käyttänyt lettuihin mitään valmistusohjetta, vaan olen tehnyt taikinan ihan päästäni. Nyt kuitenkin kun tuli jo aiemmin kyselyä tuosta lettutaikinan ohjeesta, päätin sitten tällä kertaa hieman mittailla noita raaka-aineita niin pääsee muutkin tätä minun ohjettani testaamaan. Lettuja on tullut tehtyä jo ala-aste ikäisestä asti, joten tämä onkin hyvä resepti myös aloitteleville leipureille ja keittiöpuuhista kiinnostuneille. Itse käytän letuissa huomattavasti sokeria ja voita, toki kevyemmän version saat näitä ainesosia pienentämällä haluamaasi määrään. Toivottavasti tämä minun mukana iät ja ajat kulkenut resepti tuottaa iloa ja herkullisia lettuhetkiä myös teille muillekin. Alle kuvaa näistä herkuista ja tietysti ohje.

Niin ja nämä letut ovat todellakin maukkaita, vaikkei niihin olisi edes hilloa tai muita lisukkeita päälle laitettavaksi!

Kuvissa sama lettutaikina, taikinan paksuus vain eri. Toiset tykkää paksummista ja toiset ohuemmista letuista. Jauhojen määrää muuttamalla saat testaamalla sen oman mieleisen lopputuloksen.

Täydelliset letut: (n. 25kpl,   16cm halkaisijan pannulla valmistettuna)

6dl maitoa

2 kananmunaa

1dl sokeria

1tl vaniljasokeria

1,5tl suolaa

2tl sitruunamehua

50g voita sulatettuna

4-5dl vehnäjauhoja


1. Vatkaa kulhossa kananmunien rakenne rikki. Lisää maito, sokerit ja suola. Sekoita tasaiseksi. 

2. Lisää jauhot vähin erin koko ajan voimakkaasti käsivatkaimella sekoittaen. 

Huom: Hitaasti vatkattaessa taikinaan muodostuu herkemmin jauhopaakkuja. Nämä saa esim. sauvasekoittimella täysin sileäksi.

3. Sulata voi esim. kulhossa mikrossa tai liedellä pienessä kattilassa. Anna voin hieman jäähtyä jos se on kuumaa. Liian kuuma voisula paakkuuntuu taikinan joukkoon. Jos voi on kuitenkin hieman kuumaa lisätessä taikinaan, lisää se hyvin pienissä erin koko ajan vatkaten.

Mieleisen taikinan paksuuden saa vain kokeilemalla. Voit ensin tehdä koe-letun 4dl jauhomäärällä ja sitten lisätä taikinaan jauhoja, jos koet sen tarpeelliseksi.

4. Paista letut paistinpannulla noin 4. tason kuumuudella voi nokareen kanssa. Lettu on yleensä kääntövalmis silloin kun taikinapuoli on lähes kokonaan pinnalta jähmettynyt, riippuu toki myös siitä, kuinka paksusti taikinaa kaataa paistinpannulle. Tarvittaessa säädä levyä pienemmälle teholle, sillä tunnetusti liesissä on eroja.