Syntymäpäiväkakut osa 2

06.04.2019

Keskiviikkona alkoikin sitten jo seuraavan syntymäpäiväkakun teko torstain juhlia varten. Sinällään ihan kiva viikko, vaikka kakkuja monta, kun kuitenkin sain tehdä ihan millaiset itse halusin. Innostuin askartelemaan näihin loppuviikon kakkuihin syntymäpäiväsankarille sopivaa teemaa koristeisiin. 

Torstain kakkuun tein Peltor radiokuulosuojaimet ja lauantain kakkuun valmistin moottorisahan sokerimassasta. Pientä suorituspainetta oli koristeiden suhteen, sillä en ole itse kauheasti perehtynyt kyseisten välineiden sielun elämään, joten ei kun vain Googlesta kuvia etsimään ja asekaapista Peltorin kuulosuojaimia kaivelemaan. Yritin parhaani mukaan saada niistä edes jotenkin saman näköiset kuin aidoista, ihan olin tyytyväinen näin ensimmäisiksi versioiksi. Molemmat kakut ovat väreiltään keväisiä ja toiseen kakkuun ylimääräisenä puuhana valmistin vielä koristeeksi marenkeja. Tähän alle kuvat näistä loppuviikon kakuista ja ohje joilla valmistan marengit.Marengit

2 kananmunan valkuaista

1dl sokeria

5 tippaa sitruunamehua

1. Erottele valkuaiset kananmunista. HUOM. Valkuaisten joukkoon ei saa sekoittua yhtään keltuaista, muuten valkuaiset eivät vatkaudu kovaksi vaahdoksi. Vatkaus astian ja työvälineiden oltava myös täysin kuivia ja astia ei saa olla rasvainen.

2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi niin, että kulhon kärsii kääntää vaikka ylösalaisin ja vaahto pysyy siinä.

3. Lisää sokeri vaahdon joukkoon hitaasti ja vähän kerrallaan, jottei vaahto löysty. Valmiiseen vaahtoon saa nosteltua huippuja vatkaimella. Lisää lopuksi sitruunamehutipat koko ajan sekoittaen.

4. Jos haluat raidallisia marenkeja kuten minun kuvissani: Vedä pastavärillä raitoja pursotinpussin sisäpinnoille ympäriinsä esim. puisella grillitikulla. Näin värit tarttuvat marenkimassaan kun sitä pursottaa ulos pussista. Voit laittaa useampaa eri väriä tai vain yhtä oman maun mukaan. Itse olen käyttänyt keltaista ja hieman punaista, jotta sain samalla muodostettua oranssin sävyn marenkeihin.

5. Pursota mieleisen kokoisia marenkeja pellille leivinpaperille ja kuivata uunissa noin 70 asteessa 1-2 tuntia. Jätä sen jälkeen vielä huoneen lämpöön kuivamaan. Kun marenki on koostumukseltaan rapea ja sisus on täysin kuiva, ovat ne valmiita. Marengit voi kuivattaa myös huoneenlämmössä, mutta tämä vaatii sitten paljon enemmän aikaa, pari päivää ainakin.

HUOM. Jos käytät marenkeja kakun koristeluun ja haluat että ne ovat tarjoillessa vielä rapearakenteisia niin asettele ne kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jos ne ovat pitempään jääkaapissa, muuttuu niiden koostumus taas pehmeiksi ja hieman sitkeiksi.


Kakkujen sivujen pursotuksiin käytetty koripunostyllaa ja lehtityllaa, sekä yläosan pursotukseen tähtityllaa. Kaksivärinen pursotus: Laita pursotinpussiin valkea ja värjätty kerma vierekkäin, jotta ne tulevat yhtä aikaa ulos pursottaessa.

Tämän kakunkoristeen olisin halunnut koota ilman alla olevaa laattaa, mutta se ei ollut mahdollista, koska kuulosuojaimien sangat on kiinnitetty niin pienillä osilla, että ne olisivat heti sulaneet/hajonneet.