Suklaatäytekakku lakkiaisiin

04.06.2019

Kesän alku on taas sitä aikaa, että on paljon erilaisia suuria juhlia. Kesäkuu alkoikin kakkujen valmistuksella ylioppilasjuhliin. Toiveena oli suklaakakku ja siihen sitten täytteeksi laitoin vadelmamoussen. Kyselin toiveita koristeluun värien suhteen, niitä oli kuulemma niin paljon erilaisia versioita, että sain aika vapaat kädet toteutukseen. Valmistuva tykkää kuulemani mukaan punaisen sävyistä, joten päätin käyttää sitä kakun toteutuksessa. Valmistuva oli tyttö, joten tein sitten tyttömäistä koristelua, eli hirveän kasan sokerimassaruusuja punaisen eri sävyissä. Kukkien värit on värjätty itse valkoiseen sokerimassaan pastavärejä sekoittamalla. Myös kakun kuorrutuskreemissä käytin samoja sävyjä, ainakin kovasti yritin saada jäljiteltyä kukkien sävyä.

Kerrankin kaikki meni kakun valmistuksessa ihan nappiin. Ei tarvinnut hampaita kiristellä missään vaiheessa. Pohjan paistossa sattui pieni muistikatkos taikinan koon suhteen, mutta se nyt ei haitannut. Pohjasta tuli siis tarvittavaa korkeampi , joten leikkasin yhden pohjan pois omaan käyttöön. Marenkivoikreemikin onnistui hyvin. Mainittakoon että en käytä itse sen valmistuksessa lämpömittaria niin kuin useimmissa ohjeissa on käytetty. Hyvin on onnistunut arvioimalla sokeriliemen lämpötilan määritys kun vain sokeri on sulanut vesi tilkkaan ja kiehahtanut hetken. Tähän tekstiini on tarkoitus laittaa ohjeet mousseen, kreemiin ja suklaavalumaan. Kreemin ohje on Kinuskikissan sivuilta, mutta valmistettu ilman lämpömittaria. Suklaakakkupohjasta en sano vielä varmaksi tuleeko sille oma kirjoituksensa taikinamäärineen.


Koristeena marengit, sokerimassakukat ja kreemipursotukset. Ruusut värjätty Wiltonin pastaväreillä, purple, rose ja red+rose.Vadelmamousse (20cm halkaisijan kakkuun 2-3 väliin)

400g vadelmaa

6dl kuohukermaa

2pkt tuorejuustoa( normaali koko)

sokeri oman maun mukaan

2tl vaniljasokeria

7 liivatelehteä

0,25dl (tai 3rkl) nestettä, esim. vesi, kerma tai maito)


1. Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia, kiehauta ne ennen käyttöä. Anna jäähtyä ennen mousseen yhdistämistä.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10min.

3. Vatkaa kuohukerma notkeaksi vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto lisäämällä siihen pieni tilkka kermaa ja vatkaamalla tasaiseksi.

4. Yhdistä kerma ja tuorejuusto. Lisää vaniljasokeri. Seuraavaksi lisää Jäähtyneet vadelmat. Mausta sokerilla.

5. Kuumenna nestetilkka lieden levyllä kiehuvaksi. Ota sitten pois liedeltä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne nesteeseen samalla sekoitellen.

6. Kokeile liivatenesteen kuumuus ettei ole liian kuumaa(ei pitäisi olla koska lisätty kylmät liivatelehdet) ja lisää se ohuena nauhana mousseseokseen koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen.

7. Kokoa kakku korkeaan vuokaan joka vuorattu esim. leivinpapereilla. Näin kakusta tulee tasainen ja mousse pysyy kakun väleissä hyytymiseen asti, sillä se ei ole tässä vaiheessa vielä kovin paksua ja jämäkkää. Voit myös antaa moussen jähmettyä kulhossa jääkaapissa ja sitten täyttää ilman vuokaa, mutta vuokaan kasatessa saat siistimmän lopputuloksen. Jos sinulla on jäänyt vadelmaa ylimääräiseksi, voit käyttää senkin kakun väliin ohuena kerroksena moussen alla.Marenkivoikreemi (riittää myös koristepursotuksiin)

Ainekset:
4 huoneenlämpöistä valkuaista
½ dl vettä
1 ¾ + ¾ dl sokeria
450 g huoneenlämpöistä voita

Linkki ohjeeseen:

https://www.kinuskikissa.fi/marenkikreemi/

Itse teen tuolla ohjeella, mutta helpomman kaavan kautta onnistuu myös. 

ELI:

1. Kun olen vaahdottanut valkuaiset ja lisännyt siihen vähin erin 0,75dl sokeria(paksu vaahto, josta kuitenkin erottaa vielä pienet ilmakuplat), olen vasta sitten kuumentanut 0,5dl vettä ja 1,75dl sokeria. Seos saa kiehua reilun minuutin että se saavuttaa lähimain tuon 115 asteen rajan.

2. Seuraavaksi alan vatkaamaan marenkia uudelleen ja lisään siihen vähitellen ohuena nauhana sokeriliemen. Tässä vaiheessa marenkiseos on aika lämmintä,joten sitä kannattaa vatkata jonkin aikaa että viilenee hieman ennen voin lisäämistä.

3. Kun seos on aika lähelle kädenlämpöinen, voi siihen lisätä huoneenlämpöisen voin vähissä erin. Voita voi pehmittää mikrossa tai vesihauteen päällä kulhossa. Vatkaa kreemiä kunnes se alkaa paksuuntua ja on sopivan paksuista. Jos näyttää ettei vatkaudu vaikka puoli tyuntia vatkaisit, on marenkiseos ollut luultavasti liian kuumaa ja voi sulanut siihen. Tämän voi kuitenkin korjata käyttämällä kreemiä jääkaapissa jonkin aikaa. Näin voi alkaa kovettua uudelleen ja vatkaaminen paksuksi onnistuu.

Kreemi värjätty kolmeen eri sävyyn ja sitten alueittain peitetty reunat näillä eri värisillä kreemeillä ja vedetty lastalla sileäksi.

Jos teet kakun päälle suklaavalumat, kannattaa kakku laittaa joksikin aikaa pakastimeen, jotta sen pinta olisi mahdollisimman kylmä. Näin valumat asettuvat ja jähmettyvät paremmin.


Suklaaganache  (riittää 20cm kakkuun valumiin ja kanteen)

1,5dl kuohukermaa

130g tummaa suklaata

1. Paloittele suklaa

2. Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja ota pois levyltä.

3. Laita suklaat kerman joukkoon ja sekoittele kunnes ne ovat sulaneet ja seos on tasaista. Tässä vaiheessa lämpötilan pitäisi olla aika optimaalinen valumien ja kuorrutuksen laittoon. Jos seos on mielestäsi kuumaa tai ohuen tuntuista, niin anna hetki vielä jäähtyä. 

4. Tee ensin valumat reunoille kaarevin liikkein käyttäen pursotinpussia ja pyöreäpäistä tyllaa. Valutus onnistuu myös lusikalla.

5. Lopuksi täytä kakun kansi kuorrutteella jos haluat suklaan koko alalle. Tasoita lastalla.