Suklaakakkupohja

05.06.2019

Koska tuohon suklaatäytekakku kirjoituksen puolelle tuli jo niin monta ohjeistusta, ajattelin kirjoittaa tälle kakkupohjalle ihan oman tekstinsä. En ole oikeastaan tämän suklaapohjan lisäksi muuta ohjetta kokeillutkaan kun olen tämän niin hyväksi havainnut. Pohja on koostumukseltaan todella pehmeä ja suklaisen makuinen, vaikkei siinä ole käytetty varsinaista suklaata vaan tummaa leivontakaakaota. Tämän pohjan pehmeys on sen hyvä ja samalla haastava puoli. Koska rakenne on pehmeä, on oltava erittäin tarkka pohjaa kumotessa, sillä jos sen kovasti tipauttaa vuokasta , on vaarana että pohja halkeaa. Kannattaa siis laittaa vuokan päälle suoraan lautanen ja kumota siihen niin pohja ei putoa korkealta, ihan niin kuin kahvikakkujenkin kanssa tehdään. Myös pohjaa leikatessa melkein suosittelen että se käytettäisi pakastimessa ainakin sen verran, että leikkaaminen olisi helpompaa.

 Nämä kakkupohjat olen itse usein tehnytkin ennakkoon pakastimeen. Maku ei siinä kärsi eikä kyllä rakennekaan, sillä sulaneena se on ihan yhtä suussa sulavaa. Tämä kakkupohja on mielestäni aika riittoisa, koska pohja on ruokaisampi ja valmistettu voisokerivaahtoon toisin kuin perus sokerikakkupohja, joka on valmistettu munasokerivaahtoon. Tämä suklaapohja ei ole myöskään niin herkkä vatkauksen suhteen, eli en usko että taikinaa voisi vatkata liian vähän aikaa niin kuin sokerikakkupohjan kanssa voi usein käydä. Tähän alle ohjetta ja muutama mittasuhde jos mietit minkä kokoisella taikinalla saisit sopivan pohjan eri kokoiseen vuokaan.

Tämä pohja on tehty 20cm vuokaan, eli alla olevaan ohjeeseen lisätty 1/3 lisää raaka-aineita. Pohjan korkeus arviolta noin 12cm. Tähän kakkuun olisi tullut 3 täyte väliä, mutta en tarvinnut niin suurta kakkua, joten leikkasin yhden pohjan omaan käyttöön. Tämä kakku ilman sitä yhtä täyteväliä oli mitoitettu noin 15 hengelle, sanoisin että kolmella täytevälillä riittää jopa 20 hengelle, koska on koostumukseltaan raskaampaa kuin perus täytekakku.


Suklaakakkupohja (tämä ohje aika korkeaan pohjaan 15-18cm vuokaan tai 20-22cm vuokalla matalampaan pohjaan)


3dl vehnäjauhoja

2,25dl perunajauhoja

4tl leivinjauhetta

1tl suolaa

3tl vaniljasokeria

2,25dl tummaa leivontakaakaota

225g voita

5,25dl sokeria

4-5 munaa(koosta riippuen)

4,5dl kädenlämpöistä maitoa


1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. 

2. Lisää munat joko yksitellen tai kaksi kerrallaan ja vatkaa vaahtoon.

3. Yhdistä kaikki loput kuivat aineet omaan astiaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. HUOM. Liian kuuma maito tekee taikinasta vetelämpää. Tämä taikina ei ole tönkön paksua, muttei kuulu olla ihan liruakaan koostumukseltaan. Korotan vuokien reunoja leivinpaperikaistaleilla jos vuokat ovat matalia. Jätä reunaan vähintään 1/3 vuokan korkeudesta kohoamisvaraa.

4. Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa 1-2,5h riippuen taikinan koosta.


Taikinamääriä korkeille pohjille:

20cm vuokaan 1/3 lisää raaka-aineita ainesosat X 1,33

26cm vuokaan 1/2 lisää raaka-aineita, ainesosat X 1,5

30cm vuokaan kaksinkertainen määrä raaka-aineita, ainesosat X 2

Jos haluat matalamman kakun, tee taikina hieman suurempaan vuokaan kuin noissa minun ohjeissani. Esim. 20cm pohja ohje johonkin 24 cm vuokaan. Jos kuitenkin koet että taikinaa on liikaa omiin tarpeisiin, voit tehdä ylimääräisestä esim. suklaamuffinsseja. Jos taas koet että valmis pohja on liian iso, tee ylimääräisestä vaikka kakkutikkareita tai "suklaapiiras" niin kuin itse tein ylimääräisestä pohjasta,moussesta ja marjoista.


Tässä ne kaikki kakun leivonnan "jämäaineet" käytetty omaan herkutteluun.