Suklaa-salmiakkijuustokakku

10.08.2020
Tämä kesä on ollut itselleni tosi hektistä aikaa. En ole saanut käytettyä aikaa blogin kirjoitukseen tai päivitykseen oikeastaan yhtään. Tämä ei toki tarkoita ettenkö olisi leiponut, päinvastoin leivontaa on ollut paljon. Senkin myötä kirjoitus on jäänyt ja inspiraatio ollut hakusessa.

Reseptejä on jakamatta tällä hetkellä useampi ja yritän niitä purkaa milloin on aikaa. Lapset olivat koko heinäkuun kotona, lomalla päivähoidosta, joten senkin takia ei ole ennättänyt tehdä kuin pakolliset hommat. Ulkona odottaa maalaushommat, jospa niitäkin pääsisi nyt tässä kuussa jatkamaan. 

Mutta nyt itse asiaan! Tässä tulisi nyt heinäkuussa tekemäni juustokakun ohje. Meille tuli pitkästä aikaa vierailemaan ystäväni joka asuu tällä hetkellä Belgiassa, joten mikäs olisikaan parempi tarjottava kahvipöytään kuin suklaa-salmiakki juustokakku. ❤️  Oli tosi herkullista ja varmasti teen tätä uudestaankin. Tähän pitemmittä puheitta resepti alle. Kakun koristeiden alka kannattaa käyttää sulatettua suklaata sillä kiille sulattaa esim. karkkien pintaa. 


Suklaa salmiakki juustokakku 18cm vuoka 


Pohja

40g suklaamuroja

160g suklaapisarakeksejä

70g voita tai oivariinia


Salmiakkitäyte

2,5dl kuohukermaa

150g Philadelphian maustamatonta tuorejuustoa

120-150g hopeatoffeeta

0,5dl kermaa

0,5dl sokeria 

3 liivatelehteä

0,5dl maitoa


Suklaatäyte

150g Philadelphian maustamatonta tuorejuustoa 

2,5dl kuohukermaa 

0,5-1dl sokeria 

100g tummaa suklaata 

2 liivatelehteä 

0,5dl maitoa 

Lisää halutessasi mustaa väriainetta 


Salmiakkikuorrute

1ps hopeatoffeeta

1,5dl kuohukermaa 

2 liivatelehteä 

Lisää tarvittaessa mustaa väriainetta 
Valmistus


Huom. Vuokaan kannattaa käyttää reunakalvoa tai leivinpaperia sisäreunoilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuokasta hyytyneenä. Näillä voit myös korottaa matalaa vuokaa. Sivele öljyä vuokan sisäpintaan, että paperit tai kalvo pysyy hyvin paikoillaan ja hieman leivinpaperin tai kalvon sisäpintaan joka tulee kakkua vasten. 


Murskaa keksit ja murot yhdessä hienoksi muruksi. Sulata voi/oivariini esim. mikrossa. Sekoita muruihin sulatettu voi. Painele seos kevyesti tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle. Vedä keksimurua halutessasi pienen lusikan avulla aaltomaisesti reunoille. Käytä sormia apuna ja painele murut reunaan tiivisti. Tämä homma vaatii hieman kärsivällisyyttä. Laita sitten vuoka odottamaan jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 


Salmiakkitäyte:

Kuumenna ensin 0,5dl kuohukermaa pienessä kattilassa ja lisää hopeatoffeet sulamaan kerman joukkoon. Sekoittele pienemmällä lämmöllä seosta kunnes toffeet ovat täysin sulaneet kerman joukkoon. Anna hieman jäähtyä. 

Jäähtyessä laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. 

Vatkaa kuohukerma ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi kevyeksi vaahdoksi. Tuorejuuston voi laittaa heti vatkauksen alussa kerman joukkoon sillä se vatkautuu hyvin näinkin. Tällä tavalla tuorejuustoa ei tarvitse notkistaa erikseen. 

Lisää joukkoon hieman jäähtynyt hopeatoffeeseos. Lisää sokeri. 

Kuumenna maitoa tai kermaa 0,5dl pienessä kattilassa. Kun neste kiehahtaa, ota se pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumennettuun maitoon/kermaan. Sekoittele kunnes liivatelehdet ovat täysin sulaneet nesteeseen. 

HUOM. Jos sinua epäilyttää mahdollinen maidon tai kerman pohjaan palaminen voit käyttää nesteenä myös vettä

Vatkaa salmiakkitäytettä ja lisää samalla liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon. Halutessasi voit lisätä täytteeseen mustaa elintarvikeväriä. Anna hyytyä ainakin tunti ennen suklaatäytteen valmistusta. 


Suklaatäyte:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. 

Vatkaa kuohukerma ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi kevyeksi vaahdoksi.

Sulata suklaa miedolla teholla mikrossa ja lisää se sitten tuorejuusto-kerma seokseen. 

Lisää sokeri. 

Kuumenna maitoa tai kermaa 0,5dl pienessä kattilassa. Kun neste kiehahtaa, ota se pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumennettuun maitoon/kermaan. Sekoittele kunnes liivatelehdet ovat täysin sulaneet nesteeseen. 

Sekoita suklaatäytettä ja lisää samalla liivateneste ohuena nauhana täytteen joukkoon. Laita täyte vuokaan salmiakkitäytteen päälle ja anna kakun hyytyä noin tunti ennen salmiakkikiilteen valmistusta. 


Salmiakki kiille:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kuori hopeatoffeet valmiiksi. Kuumenna kerma ja lisää siihen toffeet sulamaan. Kun toffeet ovat täysin sulaneet ota kattila pois levyltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne toffeeseokseen. Sekoittele kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet. Anna seoksen jäähtyä lähes käden lämpöiseksi ettei se sulata alle jäävää suklaatäytekerrosta. Tässä välissä jos on tarvetta voit lisätä mustaa elintarvikeväriä. Lisää jäähtynyt kiille kakun päälle vuokaan. Anna hyytyä vielä ainakin 3 tuntia jääkaapissa ennen kuin irrotat kakkua vuokasta. 


Hyydykekakuissa mahdollisimman pitkä hyydytys takaa parhaimman lopputuloksen. Kakun voi hyvin valmistaa hyytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä.