Sadepäivän piristykseksi tuulihattuja

17.07.2019

Viime viikolla oli todella kurjat kelit ja päivät meni lähinnä kotona sisällä istuskellessa. Viikko alkoikin leivonnalla kun oli jäänyt kakkujen valmistuksesta kermaa ym. raaka-aineita ylimääräiseksi. Aloin tehdä tuulihattuja, kun viime kerrasta olikin jo aikaa. Hätäisesti mittailin ja aloin tehdä taikinaa, joten se ei mennytkään ihan putkeen. Luultavasti en sekoitellut vehnäjauhoja tarpeeksi kuumaan voivesi-seokseen tai jauhoja oli hieman liian vähän kun taikinasta ei tullut niin paksua kuin sen kuuluisi olla. Kokeilin sitten kuitenkin paistaa löysät tuulihattuni. Tiesin kyllä jo taikinan koostumuksesta etteivät ne tulisi onnistumaan. Menikin siihen asti hyvin kunnes otin ne uunista pois. Tapahtui lässähdys. Kenties vähän pitempään paistettuna olisivat pysyneet kohonneena, sillä toisella pellillä olleet neljä kappaletta eivät menneet niin lyttyyn kuin ensimmäiset.

Enhän minä toki siihen lopettanut, vaan aloitin alusta uuden taikina ja tein ajatuksen kanssa. Nyt taikina oli oikean paksuista ja sen sai kauniisti pursotettua pellille. Valmiit tuulihattukuoret muistuttivat selkeästi kakka-emojia muodoltaan. Askartelin niille sitten  silmät pyöreistä litteistä nonparelleista ja piirsin niihin elintarviketusseilla vielä mustat pisteet keskelle. 4-vuotias tyttäreni oli innoissaan näistä hauskoista leivonnaisista ja halusi syödä vain niitä kakan mallisia. Tässäpä onkin kiva idea joihinkin teemajuhliin tarjoiltavaksi. Alla kuvaa ja ohjetta tuulihattuihin.

                                 Tässä kuvassa onnistuneet tuulihatut uunista otettuna.

                                        Tältä onnistuneen taikinan kuuluu näyttääTuulihatut (koosta riippuen n. 20kpltta)

100g voita

3dl vettä

2dl vehnäjauhoja

3 munaa

0,5tl leivinjauhetta


  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Ota hieman sivuun kuumalta levyltä(ei ihan kokonaan). Sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä "pallo". Jäähdytä seos. Itse en jäähdyttänyt kovin pitkään vaan vatkasin kovalla teholla sähkövatkaimella ja lisäsin kananmunat.
  2. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella. Vatkaa ensimmäisen ja toisen munan lisäämisen jälkeen 2 min. Vatkaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 4 - 5 min.
  3. Pursota taikinasta leivinpaperin päälle ruusukkeita tai nostele kahdella lusikalla kekoja.
  4. Paista 200 asteessa n. 25 min. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 min aikana. 


Täytteeksi vatkasin noin 4dl kuohukermaa, jonka maustoin sokerilla ja tummalla leivontakaakaolla. Lisäksi tuulihatuissa kuningatarhilloa pohjalla.