Rahkainen rusinajuustokakku pääsiäiseen

07.04.2020
Viime viikolla testailin uutta juustokakkua. Halusin pääsiäistä ajatellen kokeilla raikkaampaa juustokakkua. Tämä kakku syntyikin kaikenlaisista aineksista mitä kotoa jo löytyi kaapeista. Miehen isällä oli viikonloppuna syntymäpäivät, mutta niitä ei päästy juhlimaan tämän korona ajan vuoksi. Mies vei puolet tästä kakusta vanhemmilleen niin saivat edes keskenään juoda kakkukahvit syntymäpäivien kunniaksi. 


Tämä kakku oli kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus, eikä sisällä kovinkaan paljoa lisättyä sokeria. Hedelmäkiille on valmistettu lasten Piltti soseista, joten kiilteen maku tulee kokonaan hedelmistä. Täytteeseen meni 1dl sokeria, muihin kakun osiin sitä ei tarvinnutkaan lisätä. Tähän alle ohjetta kakkuun.


 


Rahkainen rusinajuustokakku hedelmäkiilteellä ja persikkaviipaleilla

(18cm halkaisijan vuokaan)

Pohja:

100g kaurakeksejä

20g riisimuroja

60g voita


Rusinatäyte:

250g maigorahkaa

100g maustamatonta tuorejuustoa

3dl kuohukermaa

1dl sokeria

1rkl vaniljasokeria

3tl sitruunamehua

1-1,5dl rusinoita

4 liivatelehteä

0,5dl kuohukermaa tai maitoa


Hedelmäkiille:

1ps (90g) Piltti mangososetta

1ps (90g) Piltti Aurinko-hedelmä sosetta

2 liivatelehteä


Koristeluun 1tlk säilykepersikoita

(kokonaispaino 425g josta persikoiden paino 235g)


Pohja:

Murskaa keksit ja murot hienoksi muruksi. Sulata voi esim. mikrossa. Sekoita muruihin sulatettu voi. Painele seos kevyesti tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle. Huom. Vuokaan kannattaa käyttää reunakalvoa tai leivinpaperia sisäreunoilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuokasta hyytyneenä. Näillä voit myös korottaa matalaa vuokaa. Sivele öljyä vuokan sisäpintaan, että paperit tai kalvo pysyy hyvin paikoillaan ja hieman leivinpaperin pintaan joka tulee kakkumassaa vasten. Tämä helpottaa irrotusta. Siirrä vuoka odottamaan täytettä jääkaappiin.

Täyte:

1.Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma, tuorejuusto ja rahka yhdessä kevyeksi tasaiseksi vaahdoksi.

Yhdessä vatkaaminen ei vaikuta kerman vaahtoutumiseen.

Tämän jälkeen lisää sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu.

4. Kuumenna kuohukerma tai maito. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan nestetilkkaan koko ajan sekoittaen.

5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.

HUOM. Mitä löysempi massa, sitä tasaisempi on täytekerros.

6. Lisää vasta tässä vaiheessa rusinat.

7. Kaada massa irtopohjavuokaan keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä ainakin noin 1-2 tuntia ennen kiilteen valmistusta.

Suosittelen käyttämään kakun pakastimessa tässä vaiheessa jos se on mahdollista. Näin tehden tunnin hyydytys riittää ennen kiilteen laittoa. Näin on varmempaa, että massa on kylmää ja kiillettä lisätessä massasta ei irtoa paloja kiillekerroksen joukkoon.

Hedelmäkiille:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

2. Kuumenna Piltti hedelmäsoseet kattilassa ja ota pois levyltä kun seos on kiehuvaa.

3. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne soseeseen koko ajan sekoittaen.

4. Anna kiilteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun päälle. Anna vielä hyytyä useampi tunti jääkaapissa ennen kuin irrotat kakkua irtopohjavuokasta.

Kun kakku on hyytynyt irrota se vuokasta. Reunoja voi siloitella tarvittaessa veteen kastetulla keittiöveitsellä. Koristele lopuksi persikoilla ja rusinoilla tai muulla haluamallasi tavalla.