Pullataikina

08.10.2021
Pullataikina n.24kpl

0,5l maitoa

2ps kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa

1tl suolaa

2 kananmunaa

1,5-1,75dl sokeria

ripaus vaniljasokeria

3tl kardemummaa

n. 1,2l vehnäjauhoja (Sunnuntai erikoisvehnäjauho)

100g voita sulatettunaValmistus tuorehiivalla: 

murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokerit, mausteet ja yli puolet jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen.

Valmistus kuivahiivalla: 

Lisää 41 asteiseen maitoon munat, sokerit ja mausteet. Sen jälkeen laita kuivahiiva jauhon joukkoon ja sekoita taikinaan. HUOM. Jos nesteen lämpötila on huomattavasti alhaisempi, ei kuivahiiva reagoi ja taikina ei kohoa. Lämpötila herättää siis hiivan. Muista kuitenkin että liian kuuma neste puolestaan tuhoaa hiivan eikä se myöskään silloin kohota taikinaa.

2. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa toisella kädellä.

3.Tässä vaiheessa voit vähitellen lisätä sulatettua voita taikinan joukkoon vaikka vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Jatka alustamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Itse jätän taikinan hieman tarttuvaksi ja lisään tarvittavan jauhomäärän vielä silloin kun alan työstää taikinaa pulliksi.

4. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. Esim mikron sisällä, sähköuunin sisällä, tiskialtaassa, jossa kulhon alla jonkin verran lämmintä vettä, tai vaikka leivinuunin päällä.

 HUOM. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin. Periaatteessa ei mitään tarkkaa kohotusaikaa, kunhan taikina vain kohoaa noin kaksinkertaiseksi. Sormella painaessa kuopalle mennyt kohta palautuu hyvin.

Pyöreät pullat
5. Kun taikina on kohonnut alusta se kiinteäksi, muotoile siitä pitkä pötkö ja leikkaa noin 24 osaan. Pyöritä pullat. Itse pyöritän ne niin että käsi muodostaa kuppimaisen asennon ja painaen ja voimakkaasti pyörivää liikettä tehden taikinasta muodostuu pyöreä pulla. Jos tuntuu vaikealta voi tämän tehdä käsissä pyörittelemälläkin.

HUOM. Pullataikina onnistuu myös ilman kananmunaa, silloin jauhoja tarvitaan vain vähemmän. Taikinan voi tehdä myös veteen. 

6. Laita pullat pellille ja vielä kohoamaan liinan alle. Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne ja koristele haluamalla tavalla esim. raesokerilla. Paista uunin keskitasolla 200-225 asteessa n. 10-15 minuuttia uunista riippuen.