Piparkakkutalon valmistus

02.12.2019

Tämän piparkakkutalon kasaukseen meni noin 2pkt Myllyn Paras piparitaikinaa ja pikeeriä kannattaa tehdä alla oleva määrä:

0,5dl kananmunan valkuaista

3dl tomusokeria

Näitä vatkataan useampi minuutti kulhossa kunnes pikeeri on kuohkean näköistä. Tämä on helppo koristeluaine. Tästä määrästä jää ylimääröistäkin. Pursotuksia voi harjoitella vaikka valmiisiin pipareihin. Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerilla ja ohentaa tarvittaessa vesitilkalla. 

Laitan tähän alle kaavat yksinkertaistettuna jos niistä on jollekin iloa.


Vinkki: Kauli taikinat levyiksi suoraan leivinpaperin päällä niin osia ei tarvitse nostella, varsinkaan isoimpia. Näin osat pysyvät paremmin muodossaan. 

Tässä kuvassa on kirkon sivuseinät ja päätyjen kaavat. Olennaista on, että molemmat ovat korkeudelta suoralta sivulta saman mittaiset eli noin 12cm. Päädyissä tämän korkeuden lisäksi +8cm korkeutta yläkolmioista.

Oven tekoon käytin kuvan muottia. Oikaisin siinä sen verran, että paistoin päädyn ja irrotin muotilla kuumasta piparista oven muotoisen palan irti. Tämä onnistuu heti kun pala on otettu uunista, ei enää silloin kun se on jäähtynyt ja ennättänyt kovettua.

Kaulitse talon osista n. 2-3mm paksuisia.

Vaihtoehtoisesti tee oviaukko jo taikinaan ennen paistoa. Valmiin oven tulee olla n. 0,5cm matalampi ja kapeampi kuin oviaukko paistamattomassa päädyssä, sillä taikinan paistuessa ja kohotessa ovi aukko pienenee.

Ikkunan reiät tein toiselle sivulle käsivaralla ja toiselle sivulle muotilla.

Vinkki: tee ikkunan ja oven reiät kun olet nostanut talon osat jo pellille. Näin vältät osien venymiset ja repeilyt.

Paiston jälkeen kaikkia reunoja voi tasoitella/veistellä vielä terävällä veitsellä leikkaamalla, sillä osat ovat hetken pehmeitä uunista tultuaan. 


Tässä on talon katto. Huomio tässäkin että toinen kattopaloista tulee olla noin 0,5 matalampi, jotta palat saa kasattua tasaiseksi kummaltakin sivulta. Yläreunat tulevat siis hieman päällekkäin, samalla tavalla kuin kasaisit talon sivuseiniäkin. Tässä kävi itsellä ajatusvirhe ja jouduin veistelemään paistetusta palasta siivun pois terävällä veitsellä saadakseni siitä sopivan kokoisen.

Talon osia kannattaa koristella ennen kasausta niin pitkälle kuin mahdollista, sillä vaakatasossa se on helpompaa. Pikeeri kuivuu aika nopeasti koristelussa.

Talon pohjalevystä ei kannata kaulita liian ohutta että se on tukeva. Tämän kirkon alla oleva levy on mitoiltaan n. 25cmx23cm.

Sulatettu sokeri jämähtää tosi nopeasti, joten kasauksessa kannattaa olla tarkkana että asettaa palat oikealla tavalla. Jos sulatettu sokeri kovettuu kattilassa, voi sen lämmittää levyllä uudelleen.

Vaihtoehtoisesti kasauksen voi tehdä pikeerillä, joka ei jämähdä niin nopeasti. Kaupasta saa myös leivontatarvikeosastolta elintarvike liimaa jos haluaa kokeilla kasausta sen avulla. Itse olen todennut sulatetun sokerin tehokkaimmaksi kiinnitysaineeksi.

Ristin pituus on vajaa 5cm ja se on tehty vapaalla kädellä taikinasta leikaten. Viimeistelyssä käytetty kultamaalia ja talon päälle ripoteltu tomusokeria lumeksi. 

Jos tästä talosta heräsi kysymyksiä, kannattaa ne lähettää esim. Facebookin kautta, sillä blogin viesteistä ei tule ilmoituksia. Vastaan myös Instagram viesteihin nimimerkillä @emmasofiacake. Tällä sivustolla olisi siis vähän kehitettävää, pahoittelut siitä.