Piparkakkutalon rakennusta

13.11.2019
En ole oikein koskaan innostunut piparien koristelusta, se vain on jotenkin jäänyt omien kokeilujen ulkopuolelle. Voi olla että sen kausiluontoisuus vaikuttaa asiaan. Kokemusta piparirakennelmien teosta minulla on myös aika vähän. Minulla on kuitenkin suhteellisen paljon tietotaitoa asiasta, joten päätin nyt haastaa itseäni ja kasata talon ja vielä omilla kaavoilla.

Kunnianhimoisena ihmisenä päätin, että jos talo onnistuu hyvin, otan osaa piparileivonnan sm- kisoihin. Finaaliin toki pääsee vain muutama, eli äänestämällä Myllyn paras verkkosivuilla voi vaikuttaa, mitkä teokset pääsevät finaaliin. 

 En ole elämässäni rakentanut kuin yhden piparitalon valmiiden muottien avulla. Sain kyllä talon kasaan, mutta kirosanoilta ei vältytty. Syynä hermojen menetykseen oli se, etten saanut taloa kasattua helposti elintarvikeliiman avulla. Se tuote jähmettyy niin hitaasti, että vaikeuttaa kasausta. Sitä tuotetta käytän lähinnä vain sokerimassakoristeiden kiinnitykseen ja osien liimaukseen. Nyt tällä kertaa käytin suosiolla sulatettua sokeria kasauksessa, koska se jähmettyy nopeasti ja helpottaa siten kasausta. Toki sen kanssa saa varoa ettei polta itseään. Sokeria sulatin useamman desin, sitä jäi myös ylimääräistä. 

Olisin voinut tehdä sokerin lopusta ikkunalasit joulukirkkooni, mutta tällä kertaa jätin ne tekemättä. Niillä kirkosta olisi tullut tunnelmallisemman näköinen. Minulla oli tavoitteenani rakentaa ja koristella talo noin 1,5 tunnissa. Tämä siksi, että olin vähän tehnyt taustatutkimusta siitä, että piparileivonnan sm-kisoissa aikaa valmistukseen olisi vain 90 minuuttia. Onneksi olen tottunut näpertelyyn ja osaan toimia ripeästi. 

Tämän piparkakkutalon kasaukseen meni noin 2pkt Myllyn Paras piparitaikinaa ja pikeeriä kannattaa tehdä alla oleva määrä:

0,5dl kananmunan valkuaista 

3dl tomusokeria

Näitä vatkataan useampi minuutti kulhossa kunnes pikeeri on kuohkean näköistä. Tämä on helppo koristeluaine. Tästä määrästä jää ylimääröistäkin. Pursotuksia voi harjoitella vaikka valmiisiin pipareihin. Pikeerin paksuutta voi säädellä tomusokerilla ja ohentaa tarvittaessa vesitilkalla. 




Sattui pari teknistä virhettä, joiden myötä piti hetkellisesti pysäyttää ajanotto. Ei mitään kovin suuria vikoja, mutta näin harjoitellessa oli hyvä miettiä miten ongelma ratkaistaan. Seuraavassa rakennusurakassa olenkin sitten viisaampi ja mahdollisesti vieläkin nopeampi. 


Laitan tähän alle kaavat yksinkertaistettuna jos niistä on jollekin iloa. 


Vinkki:  Kauli taikinat levyiksi suoraan leivinpaperin päällä niin osia ei tarvitse nostella, varsinkaan isoimpia. Näin osat pysyvät paremmin muodossaan. 


Tässä kuvassa on kirkon sivuseinät ja päätyjen kaavat. Olennaista on, että molemmat ovat korkeudelta suoralta sivulta saman mittaiset eli noin 12cm. Päädyissä tämän korkeuden lisäksi +8cm korkeutta yläkolmioista. 

Oven tekoon käytin kuvan muottia. Oikaisin siinä sen verran, että paistoin päädyn ja irrotin muotilla kuumasta piparista oven muotoisen palan irti. Tämä onnistuu heti kun pala on otettu uunista, ei enää silloin kun se on jäähtynyt ja ennättänyt kovettua. 

Kaulitse talon osista n. 2-3mm paksuisia. 

Vaihtoehtoisesti tee oviaukko jo taikinaan ennen paistoa. Valmiin oven tulee olla n. 0,5cm matalampi ja kapeampi kuin oviaukko paistamattomassa päädyssä, sillä taikinan paistuessa ja kohotessa ovi aukko pienenee. 

Ikkunan reiät tein toiselle sivulle käsivaralla ja toiselle sivulle muotilla. 

Vinkki: tee ikkunan ja oven reiät kun olet nostanut talon osat jo pellille. Näin vältät osien venymiset ja repeilyt. 

Paiston jälkeen kaikkia reunoja voi tasoitella/veistellä vielä terävällä veitsellä leikkaamalla, sillä osat ovat hetken pehmeitä uunista tultuaan. 




Tässä on talon katto. Huomio tässäkin että toinen kattopaloista tulee olla 0,5-1cm matalampi, jotta palat saa kasattua tasaiseksi kummaltakin sivulta. Yläreunat tulevat siis hieman päällekkäin, samalla tavalla kuin kasaisit talon sivuseiniäkin. Tässä kävi itsellä ajatusvirhe ja jouduin veistelemään paistetusta palasta siivun pois terävällä veitsellä saadakseni siitä sopivan kokoisen.

Talon osia kannattaa koristella ennen kasausta niin pitkälle kuin mahdollista, sillä vaakatasossa se on helpompaa. Pikeeri kuivuu aika nopeasti koristelussa. 

Talon pohjalevystä ei kannata kaulita liian ohutta että se on tukeva. Tämän kirkon alla oleva levy on mitoiltaan n. 25cmx23cm.

Sulatettu sokeri jämähtää tosi nopeasti, joten kasauksessa kannattaa olla tarkkana että asettaa palat oikealla tavalla. Jos sulatettu sokeri kovettuu kattilassa, voi sen lämmittää levyllä uudelleen. 

Vaihtoehtoisesti kasauksen voi tehdä pikeerillä, joka ei jämähdä niin nopeasti. 

Ristin pituus on vajaa 5cm ja se on tehty vapaalla kädellä taikinasta leikaten. Viimeistelyssä käytetty kultamaalia ja talon päälle ripoteltu tomusokeria lumeksi. 


Jos tästä talosta heräsi kysymyksiä, kannattaa ne lähettää esim. Facebookin kautta, sillä blogin viesteistä ei tule ilmoituksia. Vastaan myös instagram viesteihin nimimerkillä @emmasofiacake. Tällä sivustolla olisi siis vähän kehitettävää, pahoittelut siitä.