Piparkakkutalo lintukoto

06.11.2021
Tänä vuonna ajattelin osallistua Myllyn parhaan Piparinleivonnan SM-kisoihin. Viime vuonna en osallistunut vaikka minua kyseltiinkin mukaan. Tänä vuonna suurin syy mikä vaikutti osallistumiseen oli, että finaali olisi etänä,eli ei tarvitsisi matkustaa jos pääsee finaaliin. Äänestys hienoista pipariteoksista on Myllyn parhaan nettisivuilla alla olevassa linkissä:

 https://www.myllynparas.fi/kilpailut/pipari2021/aanesta

 Mietin tovin, että millaisen työn haluaisin tehdä kilpailuun. Finalistit valitaan yleisöäänien perusteella, joten halusin aiheen olevan jotain muuta kuin perinteinen piparkakkutalo. Mieleeni tuli idea lintulaudasta. Kaavat työhön piirsin itse, mikä oli hieman jopa jännittävää kun ei tiennyt ihan varmaksi olivatko kaavat oikeanlaiset. Onneksi kaavat toimivat hyvin, omia ajatuskatkoksia lukuun ottamatta.😅🙈 Tässä alla kuvia piparisesta lintukodosta ja hieman vielä tarinointia kuvien alla.

Itse rakennelma pitää takanaan myös tarinan. Idea lintukotoon syntyi mummola muistosta. Mummoni ja ukkini luona oli keittiön ikkunan takana lintulauta. Ikkunasta sai katsella kesät ja talvet ruokailevia pikkulintuja. Ihana live luontovideo❤️ Rakennelmien seiniin käytin myös violettia väriä,joka oli mummoni lempiväri. Ihania muistoja.🥰


Linnut pipariteokseen valmistin tietenkin piparitaikinasta ja pikeeristä. Lopuksi maalasin linnun pikeerin päälle elintarvikeväreillä. Pikeerin tein suhteella 3 munan valkuaista ja noin 400g tomusokeria. Samalla pikeerillä tein osien reunapursotuksen ja täytön ohentamalla pikeeriä vedellä.
Lintulaudan alaosan valmistin uudestaan, sillä ensimmäinen lauta oli jäänyt hieman pehmeäksi ja oli ehkä liian ohutkin. En halunnut ottaa riskiä että koko torni sortuu kun alusta hajoaa. Kaikki osat kiinnitin toisiinsa sulatetulla sokerilla, että rakennelmat olisivat varmasti kestävät. Tämä toki vaatii tarkkuutta ja nopeutta sillä sokeri jähmettyy todella nopeasti.
Vinkkejä osien valmistukseen:

-reunoja paloista pystyy suoristamaan heti paiston jälkeen veitsellä leikkaamalla kun piparit ovat vielä hetken pehmeitä.

- Reunoja pystyy myös suoristamaan käsiraastimen avulla hioen.

- Taikina kannattaa kaulita suoraan leivinpaperin päälle, jotta osia ei tarvitse siirtää enää alustalta paistoa varten. Näin osat pysyvät suorina ja särmän muotoisina 


-joissain ohjeissa neuvotaan tekemään kattopaloista toisesta 0,5cm korkeampi että levyt asettuvat tasaisesti. Itse teen paloista saman mittaiset ja teen palojen väliin katolle erillisen palan katon harjalle.
Tein myös piparikuusia hyödyntäen Heirollin sarvimuotteja. Päälle pursotin pikeerin.