Paras sokerikakkupohja

03.12.2019

Kuvan pohja 5 munan (15 hengelle) kakkupohja tehtynä n.20cm halkaisijan vuokaan, alla oleva ohje on 4 munan ohje. 


HUOM. Sunnuntain gluteeniton jauhoseos ei ole luontaisesti gluteeniton vaan sisältää vehnätärkkelystä. Kaikista herkimmille tämä ei siis sovi jos etsit keliaakikolle sopivaa reseptiä. Kannattaa siis tarkistaa käykö kyseinen jauho jos syöjissä on keliaakikoita. 


Sokerikakkupohja 12 hengelle

4 kananmunaa

1,75-2dl sokeria

2dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta

1/2tl leivinjauhetta (ei välttämätön)

1tl vaniljasokeria

1. Vaahdota sokeri ja munat paksuksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kuohkea kun saat muodostettua vispilästä valuvalla taikinalla kupissa olevan taikinan pintaan kahdeksikon joka katoaa hetkessä pinnasta.

2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää ne vähissä erin munasokerivaahtoon, joko sähkövatkaimella hitaimmalla nopeudella tai sitten nuolijalla kääntelemällä. Moni sanoo että jauhot tulisi lisätä käsin jotta taikinaa sekoitettaisi mahdollisimman vähän. Itse olen huomannut ettei ole merkitystä vaikka sekoittaisin sähkövatkaimella pienellä teholla, on silti aina onnistunut. Jos päätät käyttää sähkövatkainta, tarkista kuitenkin lopuksi nuolijalla ettei kulhon pohjalle ole jäänyt jauhopaakkuja piiloon.

3. 4 munan ohjeeseen käytän PME vuokaa, joka on halkaisijaltaan 20cm. Itse voitelen vuokan voilla tai Oivariinilla ja leivitän varalta vielä joko korppujauhoilla tai sokerilla. Jos kuitenkin teet irtopohjavuokalla niin takuuvarma keino on laittaa pohjalle leivinpaperi johon voi sipaista hieman jotain rasvaa ja reunoille voi myös laittaa leivinpaperikaistaleet korottamaan vuokaa niin taikina ei tule varmasti yli jos vaikka epäilet vuokan olevan liian matala. Leivinpaperikaistaleet kiinnittyvät hyvin reunaan ja pysyvät paikoillaan kun sivelet reunoihin esim. vähän öljyä.


4. Paistan pohjan uunissa alatasolla tasalämmöllä  175 asteessa noin 30-40 min, riippuen pohjan koosta. Kypsyyden voit kokeilla esim. grillitikun avulla tökkäämällä sen keskelle kakkupohjaa. Jos tikkuun ei tartu enää taikinaa on kakkupohja varmasti kypsä.

5. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille niin että tipautat sen vuokasta 5-10cm korkeudelta pöydän pinnasta. Näin pohja saa hieman ilmaa ja on tasainen irrottuaan.

VINKKI: Suosittelen tekemään kakkupohjan vuorokausi ennen täyttöä, koska pohja on todella pehmeä ja voi olla vaikea leikata ihan tuoreena. Jos et kuitenkaan kerkeä, niin käytä pohjaa pakastimessa ja leikkaa hieman kohmeisena.

HUOM. Jos käytät taikinassa leivinjauhetta, voi se muodostaa kypsään pohjaan mustia pisteitä. Tämä ei ole vaarallista, johtuu vain leivinjauheessa olevan hapon kemiallisesta reaktiosta.