Paras sokerikakkupohja

01.03.2019

Täytekakut ovat sellainen aihe josta voisi kirjoittaa vaikka kuinka monta tekstiä. Nyt kun on kakku tuloillaan niin aloitellaan tällä pohja aiheella. Jokaisella on jokin suosikki kakkupohjan teko-ohje johon luottavat vakaasti. Itse aloittaessani kakkupohjien tekoa joskus 10-vuotiaana ne ensimmäiset pohjat oli tehty lasitekniikalla. Tässä ohjeessa kaikkia raaka-aineita laitetaan tilavuudeltaan yhtä paljon. Tämä ohje oli peräisin äidiltäni , joka luotti aina kyseiseen kakkupohjaan. Jotkut taas vannovat 0,7 ohjeen nimeen jossa sokeria ja jauhoja laitetaan 70% munien painoon verraten. Tätä en ole itse käyttänyt mutta varmasti toimiva tämäkin. Nyt joitakin vuosia sitten, löysin aivan vahingossa mielestäni parhaan ohjeen, jolla saa ihanan kuohkean pohjan ja joka on myös gluteeniton. Tämä on minun luotto-ohjeeni jolla en ole kertaakaan epäonnistunut, enkä ole vielä kohdannut yhtä hyvää sokerikakkupohjan ohjetta.

Alkuperäisesti ohje on ollut Sunnuntai merkkisen gluteenittoman jauhoseospussin kyljessä kääretorttupohjan nimikkeellä. Suvussani on keliaakikkoja, joten tämän ohjeen oivalsin joskus kääretorttua tehdessä ja päätin tehdä samalla ohjeella kakkupohjan, josta tuli ihanan kuohkea ja pehmeä. HUOM! Nämä jauhot eivät välttämättä sovi kaikista herkimmille keliaakikoille, sillä sisältävät vehnätärkkelystä. Alla ohjetta ja muutamia vinkkejä. Suosittelen kokeilemaan!

Sokerikakkupohja 12 hengelle

4 kananmunaa

2dl sokeria

2dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta

1/2tl leivinjauhetta (ei välttämätön)

1tl vaniljasokeria


1. Vaahdota sokeri ja munat paksuksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kuohkea kun saat muodostettua vispilästä valuvalla taikinalla kupissa olevan taikinan pintaan kahdeksikon joka katoaa hetkessä pinnasta.

2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää ne vähissä erin munasokerivaahtoon, joko sähkövatkaimella hitaimmalla nopeudella tai sitten nuolijalla kääntelemällä. Moni sanoo että jauhot tulisi lisätä käsin jotta taikinaa sekoitettaisi mahdollisimman vähän. Itse olen huomannut ettei ole merkitystä vaikka sekoittaisin sähkövatkaimella pienellä teholla, on silti aina onnistunut. Jos päätät käyttää sähkövatkainta, tarkista kuitenkin lopuksi nuolijalla ettei kulhon pohjalle ole jäänyt jauhopaakkuja piiloon.

3. 4 munan ohjeeseen käytän PME vuokaa, joka on halkaisijaltaan 20cm. Itse voitelen vuokan voilla tai Oivariinilla ja leivitän varalta vielä joko korppujauhoilla tai sokerilla. Jos kuitenkin teet irtopohjavuokalla niin takuuvarma keino on laittaa pohjalle leivinpaperi johon voi sipaista hieman jotain rasvaa ja reunoille voi myös laittaa leivinpaperikaistaleet korottamaan vuokaa niin taikina ei tule varmasti yli jos vaikka epäilet vuokan olevan liian matala. Leivinpaperikaistaleet kiinnittyvät hyvin reunaan ja pysyvät paikoillaan kun sivelet reunoihin esim. vähän öljyä.

4. Paistan pohjan uunissa noin 175 asteessa noin 30-40 min, riippuen pohjan koosta. Kypsyyden voit kokeilla esim. grillitikun avulla tökkäämällä sen keskelle kakkupohjaa. Jos tikkuun ei tartu enää taikinaa on kakkupohja varmasti kypsä.

5. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille niin että tipautat sen vuokasta 5-10cm  korkeudelta  pöydän pinnasta. Näin pohja saa hieman ilmaa ja on tasainen irrottuaan.

VINKKI: Suosittelen tekemään kakkupohjan vuorokausi ennen täyttöä, koska pohja on todella pehmeä ja voi olla vaikea leikata ihan tuoreena. Jos et kuitenkaan kerkeä, niin käytä pohjaa pakastimessa ja leikkaa hieman kohmeisena.

HUOM. Jos käytät taikinassa leivinjauhetta, voi se muodostaa kypsään pohjaan mustia pisteitä. Tämä ei ole vaarallista, johtuu vain leivinjauheessa olevan hapon kemiallisesta reaktiosta.