Muutamia vinkkejä kerroskakkuun

03.12.2019


Tähän kakkuun on käytetty pursotuksiin Kaslink aito kauravispiä. Tuotetta voin lämpimästi suositella jos maitotuotteet ovat kiellettyjen listalla allergioiden takia. Maku on hyvä ja kevyt, sillä ei ole rasvainen niin kuin oikea kerma. Se myös vatkautuu ja kertaantuu hyvin ja on helppo pursottaa. Ylemmän kakun sokerimassa värjätty kaksiväriseksi lisäämällä valkeaan massaan pinkkiä elintarvikeväriä. Massaa vaivattu sen verran että värit sekoittuvat hieman, ei siis vaivata niin kauan että väri on tasaisen pinkki. Tällaisen monivärisen massan voit myös tehdä sekoittamalla pinkkiä ja valkoista sokerimassaa, jolloin et tarvitse elintarvikeväriä.Sokerimassaruusujen valmistusohjeeseen pääset tästä linkistä:

https://www.emmaleipoo.com/l/sokerimassaruusujen-valmistus/Kun aloitat kerroskakun tekemisen, päällystä ensin kumpikin kakku erikseen.

Tässä kakussa alemmassa on reunoilla "kermapursotus", mutta kannessa tulee olla massapinta jos päälle tulee sokerimassalla päällystetty kakku. 

Massan alle tulee laittaa kreemi niin alemman kakun kanteen kuin ylempäänkin kakkuun. Erilaisia kreemien ohjeita on netti pullollaan. Itse suosin marenkivoikreemiä varsinkin isommille pinnoille. Toinen suosikkini on voikreemi, johon on lisätty tuorejuustoa. 

Jos laitat sokerimassan alle kerman eristeeksi, alkaa sokerimassa sulaa ja vetistyä. 

Molempien kakkujen alle kannattaa laittaa kakkupahvit. Kakun alla se helpottaa kakun siirtämistä jos kakun aikoo kokoamisen jälkeen laittaa eri alustalle. Jos kakku on painava ja korkea, käytä sen alla paksua kakkualustaa, niitä saa netistä tilattua. Itselläni tässä tavallinen kakkupahvi kun kakkua ei ole enää tarkoitus siirrellä. 

Päälle tulevan kakun alle siis tulee tavallinen kakkupahvi, joka on leikattu tarvittaessa kakun halkaisijan mukaan niin ettei se näy kakun alta kun kerroskakku on kasattu.

Jos kasaat kerroskakun, jossa on todella monta kakkua päällekkäin, kannattaa ostaa esim. leivontatarvikkeiden verkkokaupasta kakun sisälle tulevat putket ja välilevyt. Nämä ovat varmin ratkaisu todella painavaan kakkuun, eivätkä kakut ala litistyä ja painua alaspäin yllä olevien kakkujen painosta.

Tässä kakussa tukena on käytetty puisia grillitikkuja, jotka toimivat oikein hyvin tukena pienemmissä kerroskakuissa. Alemman kakun kannessa oleva kreemi ja sokerimassa toimivat vielä lisä vahvikkeena. Tikut tulee asetella tasaisesti alemman kakun keskelle ja niiden tulee olla suorassa ja saman pituiset. On tärkeää että päälle tuleva kakku asetetaan ihan keskelle tukikeppejä, jotta se pysyy tasapainossa. Toki päälle tulevan kakun painokin vaikuttaa siihen miten hyvin tukikepit sitä kantavat. Pienempi ja kevyempi päällyskakku voi pysyä hyvin suorassa vaikkei olisikaan ihan keskellä tukikeppejä.

Sokerimassalla päällystämisestä ja kakun kasaamisesta voit lukea tästä blogitekstistä:

https://www.emmaleipoo.com/l/taytekakun-kasaaminen/


Pienemmän kakun siirto onnistuu hyvin esim. lastojen avulla. Koska kakun alla on kakkupahvi, voi sitä vähän vielä liikuttaa kakun päällä jos se ei mene aivan keskelle ensi yrittämällä.

Päälle tulevan kakun reunaan voi asettaa koristenauhan tai syötäviä koristeita, jos ei halua että saumakohta jää näkyviin.


Tässä välineitä, joita käytin koristelussa. Kruunu on valmistettu sokerimassasta, siihen muotin tein käsivaralla paperille piirtämällä. Massa kaulitaan ja siitä leikataan kruunun muotoinen pala. Kruunusta saadaan kaareva kuivattamalla se lasin kylkeä vasten. Massan alle kannattaa laittaa pala leivinpaperia ettei se tartu lasin kylkeen kiinni.

Jos et halua alusta asti itse askarrella kruunua, löytyy leivontatarvikeliikkeistä valmiitakin muotteja sen valmistukseen.