Mustikka-valkosuklaa juustokakku

01.07.2019Mustikka-valkosuklaa juustokakku 20cm halkaisijan vuokaan


Paistettu pohja:

1 kananmuna

0,5dl sokeria

0,5dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta (voit tehdä perusjauhoistakin)


Vaihtoehtoisesti keksipohja:

150-200g keksiä murskattuna

50-60g voita sulatettuna


Valkosuklaatäyte:

100g tuorejuustoa

2dl kuohukermaa

100-120g valkosuklaata

2 liivatelehteä

0,5dl maito/kerma 


Mustikkatäyte:

2dl kuohukermaa

100g tuorejuustoa

100g maitorahkaa

0,75-1dl sokeria

200-300g mustikoita

3 liivatelehteä 
0,5dl vettä tai mustikkamehua + loraus sitruunamehua

Kiille:

2dl mustikkakeittoa

2 liivatelehteä


1. Pohjan valmistus

Paistettu pohja:

Valmista niin kuin sokerikakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri, lisää lopuksi jauhot. Paista mielellään irtopohjavuokassa, joka pari senttiä suurempi halkaisijaltaan kuin vuoka johon kokoat, koska pohja kutistuu hieman jäähtyessään. Jos pohja jää reilun kokoiseksi, voit leikata sitä sitten pienemmäksi terävällä veitsellä. Jos ei ole isompaa vuokaa, voit tehdä tuon 20cm halkaisijan kokoisenkin, mutta sitten vuokan reunojen pitää olla tosi tiiviit tai juustokakku massan paksua, ettei se valu vuokan välistä. Vuokan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi ja voitele reunat. Paista uunissa 175 asteessa keskitasolla. Pohjaa kannattaa tarkkailla, sillä paistoaika ei ole kovin pitkä näin pienellä ja ohuella pohjalla. Aseta paistunut pohja 20cm irtopohjavuokan pohjalle ja painele reunoilta tiiviimmäksi. 


TAI


Keksipohja:

murskaa keksit hienoksi muruksi joko tehosekoittimella tai käsin pussissa käyttäen lihanuijaa murskaamiseen. Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan. Painele irtopohjavuokan pohjalle ja laita odottamaan jääkaappiin.

Valkosuklaatäyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.

3. Sulata valkosuklaa esim. mikrossa pienellä teholla ja lisää tuorejuustomassaan koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Tarkista ennen laittoa ettei suklaa ole liian kuumaa tai se voi muuttua rakeiseksi massaan yhdistettäessä. Lisää sokeria jos haluat, itse en lisännyt.

4. Kuumenna nesta.  Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen.

5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.

HUOM. Itse tässä vaiheessa korotan irtopohjavuokan reunoja leivinpaperi kaistaleilla, sillä tällä ohjeella kakusta tulee korkean mallinen. Sipaise esim. öljyä vuokan reunoihin niin leivinpaperipalat tarttuvat ja pysyvät hyvin paikoillaan.

6. Kaada massa irtopohjavuokaan kakkupohjan tai keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä noin tunti ennen mustikkakerroksen lisäämistä.

Mustikkatäyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Lisää myös maitorahka. Vatkaa seos tasaiseksi.

3. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ne lähes sulaksi asti ja soseuta niitä hieman. Lisää mustikat tuorejuustomassaan. Mausta sokerilla mieleisesi makuiseksi.

4. . Kuumenna vesi tai mustikkamehu ja lisää siihen hieman sitruunamehua. Ota pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan vesi/mehu tilkkaan koko ajan sekoittaen.

5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen.

6. Lisää mustikkatäyte valkosuklaatäytteen päälle.

HUOM. Mitä ohuempi massa, sitä tasaisemmat ovat näiden kerroksien rajat. Paksuutta on helppo säädellä liivatenesteen määrällä ja sillä, miten paksuksi vatkaat kuohukermavaahdon.

Mustikkakiille:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

2. Kuumenna mustikkakeitto kattilassa ja ota pois levyltä kun se on kiehuvaa.

3. Lisää liivatteet siihen koko ajan sekoittaen.

4. Anna kiilteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun päälle. Liian kuuma neste sulattaa alempaa kerrosta ja siitä voi irrota rumia klönttejä kiilteen joukkoon. Anna hyytyä useampi tunti ennen kuin irrotat kakkua irtopohjavuokasta.