Mehevä suklaakakku

26.03.2019

Kahvikakku eli kuivakakku on se kahvipöytien perinteinen leivonnainen mitä löytyy lähes joka juhlista, mutta harvemmin herättää suurta suosiota jos muutakin on tarjolla. Sana kuivakakku jo itsessään tuo mieleen kuivan kakkupalan, joka ei sinänsä houkuttele. Usein mietin, että onko näiden kakkujen valmistus juhlatarjottaviin jokin vanha päähän pinttymä, kun niitä valmistetaan aika paljon, muttei ne kuitenkaan hupene tarjolla ollessaan. 

Itse tykkään tehdä kahta kahvikakkua, joista toinen on tämä suklaakakku, joka on rakenteeltaan kaikkea muuta kuin kuiva oikein valmistettuna. Tämä ohje on alunperin löytynyt vanhahkosta leivontakirjasta, joka on painettu joskus 80-luvulla. Tähän alkuperäiseen ohjeeseen olen tehnyt pari pientä muutosta. Tämä kakku on koostumukseltaan tosi pehmeä ja yllättävän suklainen maultaan vaikka siinä käytetään vain leivontakaakaota eikä oikeaa suklaata. Salaisuus lienee valmistustavassa, jossa maito,sokeri ja leivontakaakao kiehautetaan kaakaoseokseksi. Meidän 4-vuotias ei ole kova syömään leipomuksia, mutta tämä kakku on sellainen joka hänelle kyllä uppoaa erittäin hyvin. Tätä myös yhdessä olemme usein leiponeet. Tähän alle ohjetta kakusta, kannattaa kokeilla, tuskin tulet pettymään.

Mehevä suklaakakku

1dl leivontakaakaota (tumma)

2,25dl maitoa

1,25dl sokeria

125g voita

1,5dl sokeria

2 kananmunaa

2-3tl vaniljasokeria

3,5dl vehnäjauhoja

1,5tl leivinjauhetta

0,5tl suolaa


1. Sekoita kaakao, maito ja sokeri (1,25dl) kattilassa. Kiehauta seos ja anna jäähtyä. 

2.Vaahdota voi ja sokeri (1,5dl). Voita voi hieman pehmentää mikrossa. Lisää munat.

3. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri. Lisää seosta vuorotellen jäähtyneen kaakaoseoksen kanssa taikinan joukkoon.

4. Voitele ja leivitä vuoka. VINKKI: Jos leivitykseen ei ole korppujauhoja, voi siihen myös käyttää esim. mannaryynejä tai sokeria. Itse käytän sokeria esim. silloin jos teen gluteenitonta.

5. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa vähän vajaa tunti. Paistoaika riippuu toki uunistakin, joten tarkkaile kakun kypsyyttä. 

Kakun kypsyyttä voit testata puutikun avulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun kakkuun tökätessä, on kakku silloin valmis.

Tässä näkyy hyvin kakun rakenne, joka ei siis ole ollenkaan kuivaa vaan oikein mehevä.