Mausteinen pätkisjuustokakku

19.11.2019

Kakun koristeluun olen käyttänyt pätkiksiä rouhittuna ja puolitettuna, kermaa, valkosuklaa ja minimarenki koristeita jotka Lidlistä ostetusta koristeseospurkista. Näiden lisäksi sulatin uunissa Werther´s Original kovista kermakaramelleista pyöreitä pitsimäisiä koristeita, joista pilkoin pienempiä paloja.

Näiden karkkien sulatukseen tarvitaan n. 200 astetta ja aikaa uunissa n. 7 minuuttia. Jos uuni tuntuu liian tehokkaalta, voi kokeilla 180 asteessa jottei koristeet tummu liikaa. Karkit leviävät paljon, joten jätä niiden väliin reilusti sulamistilaa. Koristeet kovettuvat nopeasti, mutta heti uunista otettua voi niiden reunoja vielä pyöristää veitsen kärjellä muotoillen.
Mausteinen pätkisjuustokakku (käytetty 18cm halkaisijan vuokaa)

Pohja:

150g kaurakeksiä tai piparia murennettuna

40g sulatettua voita

Täyte:

4dl kuohukermaa

+ 1dl kuohukermaa pätkisten sulatukseen

n. 150g pätkis suklaita (1ps)

0,5dl sokeria

1tl piparkakkumaustetta

300g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa

0,5dl maitoa

3 liivatelehteä

(halutessasi 50g pätkis suklaita rouhittuna keksipohjan päälle tai valmiin täytteen sekaan)


Valmistus

Jos käytät yhtä pientä vuokaa kuin minä, kannattaa reunoja korottaa joko reunakalvolla tai leivinpaperikaistaleilla. Kalvon tai leivinpaperin avulla kakku on myös helpompi irrottaa vuokasta.

Sivele ruokaöljyä kummallekin puolelle leivinpaperia/kalvoa. Näin se tarttuu hyvin vuokan reunaan ja pysyy paikoillaan. Sisäpinnalla oleva öljy puolestaan helpottaa kakun irrotusta. Aseta myös irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperi.


Pohja:

murskaa keksit hienoksi muruksi joko tehosekoittimella tai käsin pussissa käyttäen esim. lihanuijaa murskaamiseen. Sulata voi ja sekoita se keksimurskaan. Painele keksimuruseos tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle ja laita odottamaan jääkaappiin.


Täyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Kuumenna pienessä kattilassa 1dl kuohukermaa. Ota se kiehuessa pois levyltä ja lisää siihen 1ps pätkiksiä sulamaan joko kokonaisena tai paloiteltuna. Paloiteltuna makeiset sulavat nopeammin. Sekoittele suklaaseosta välillä makeisten sulaessa.

3. Vatkaa sähkövatkaimella 4dl kuohukermaa, sokeri ja tuorejuusto kevyeksi vaahdoksi.

4. Lisää täytteeseen jäähtynyt (ei haittaa jos on kädenlämpöistä) tasainen pätkisseos ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Huom. Mitä enemmän vatkaat sitä paksumpi juustokakkumassasta tulee. Joten jos haluat itsestään tasoittuvan ohuen massan, älä vatkaa suklaaseosta joukkoon ihan täydellä teholla. Liivatenesteen lisäys ohentaa vielä massaa lisää. Piparkakkumausteen voi lisätä tässä vaiheessa.

5. Kuumenna 0,5dl maitoa pienessä kattilassa. Kun se on kiehahtanut,ota pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää maidon joukkoon koko ajan sekoittaen kunnes lehdet ovat täysin sulaneet maitoon.

6. Lisää liivateneste pätkis-täytteeseen ohuena nauhana koko ajan vatkaimella sekoittaen. Seoksen löysyys ei haittaa, pikemminkin massa on parempi löysänä, koska näin kakusta tulee tasainen.

7. Laita kakku jähmettymään jääkaappiin 1-2 tunniksi ennen kiilteen laittoa. Pakastimessa 1 tuntikin riittää.


Kinuskikiille:

1,5dl kuohukermaa

1,5dl fariinisokeria

2 liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Kun lehdet ovat lionneet, kuumenna kattilassa kerma ja fariinisokeri. Anna seoksen kiehahtaa, sitä ei tarvitse keittää paksuksi.

3. Ota kiehahtanut kinuski pois kuumalta levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kinuskiin koko ajan sekoittaen esim. käsivispilällä tai haarukkavatkaimella. Sekoita niin kauan että liivatteet ovat täysin sulaneet kinuskin joukkoon.

4. Anna kinuskikiilteen jäähtyä kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun pintaan. Lisää kiille kakun päälle hitaasti valuttaen ympäri kakun pintaa.

-Älä siis kaada nopeasti ja vain yhteen kohtaa kakun päällystä, ettei kiilteen kaataminen aiheuta kuoppaa täytteeseen ja irrota täytemassaa kiilteen joukkoon!

-Liian kuuma kiille irrottaa möykkyjä alle jäävästä täytteestä. Täyte sekoittuu kiilteeseen ja kiilteestä tulee sameaa.

5. Anna kiilteen jähmettyä kakun päällä 1-2 tuntia ennen kakun irrotusta vuokasta.

Kiilteeseen olen käyttänyt 2 liivatetta, eli jähmettyy suht nopeasti. Yleinen sääntö on 1dl:lle nestettä 1 liivatelehti. Pelasin varman päälle 2 liivatelehdellä, koska käytin kermaa 1,5dl.