Marenkivoikreemi ja vadelmamousse

03.12.2019

Ohjeen sokerimassaruusuihin löydät täältä:

https://www.emmaleipoo.com/l/sokerimassaruusujen-valmistus/Suklaaganachen ohjeen löydät täältä:

https://www.emmaleipoo.com/l/suklaaganache/Marenkivoikreemi (riittää myös koristepursotuksiin)

Ainekset:
4 huoneenlämpöistä valkuaista
½ dl vettä
1 ¾ + ¾ dl sokeria
450 g huoneenlämpöistä voita

Linkki alkuperäiseen ohjeeseen:

https://www.kinuskikissa.fi/marenkikreemi/


Itse teen tuolla ohjeella, mutta helpomman kaavan kautta onnistuu myös.

ELI:

1. Kun olen vaahdottanut valkuaiset ja lisännyt siihen vähin erin 0,75dl sokeria(paksu vaahto, josta kuitenkin erottaa vielä pienet ilmakuplat), olen vasta sitten kuumentanut 0,5dl vettä ja 1,75dl sokeria. Seos saa kiehua reilun minuutin että se saavuttaa lähimain tuon 115 asteen rajan.

2. Seuraavaksi alan vatkaamaan marenkia uudelleen ja lisään siihen vähitellen ohuena nauhana sokeriliemen. Tässä vaiheessa marenkiseos on aika lämmintä,joten sitä kannattaa vatkata jonkin aikaa että viilenee hieman ennen voin lisäämistä.

3. Kun seos on aika lähelle kädenlämpöinen, voi siihen lisätä huoneenlämpöisen voin vähissä erin. Voita voi pehmittää mikrossa tai vesihauteen päällä kulhossa. Vatkaa kreemiä kunnes se alkaa paksuuntua ja on sopivan paksuista. Jos näyttää ettei vatkaudu vaikka puoli tuntia vatkaisit, on marenkiseos ollut luultavasti liian kuumaa ja voi sulanut siihen. Tämän voi kuitenkin korjata käyttämällä kreemiä jääkaapissa jonkin aikaa. Näin voi alkaa kovettua uudelleen ja vatkaaminen paksuksi onnistuu.


Kreemi värjätty kolmeen eri sävyyn ja sitten alueittain peitetty reunat näillä eri värisillä kreemeillä ja vedetty lastalla sileäksi.

Jos teet kakun päälle suklaavalumat, kannattaa kakku laittaa joksikin aikaa pakastimeen, jotta sen pinta olisi mahdollisimman kylmä. Näin valumat asettuvat ja jähmettyvät paremmin.


Vadelmamousse (20cm halkaisijan kakkuun 2-3 väliin)

400g vadelmaa

6dl kuohukermaa

2pkt tuorejuustoa( normaali koko)

sokeri oman maun mukaan

2tl vaniljasokeria

7 liivatelehteä

0,25dl (tai 3rkl) nestettä, esim. vesi, kerma tai maito)

1. Jos käytät ulkomaalaisia vadelmia, kiehauta ne ennen käyttöä. Anna jäähtyä ennen mousseen yhdistämistä.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10min.

3. Vatkaa kuohukerma notkeaksi vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto lisäämällä siihen pieni tilkka kermaa ja vatkaamalla tasaiseksi.

4. Yhdistä kerma ja tuorejuusto. Lisää vaniljasokeri. Seuraavaksi lisää Jäähtyneet vadelmat. Mausta sokerilla.

5. Kuumenna nestetilkka lieden levyllä kiehuvaksi. Ota sitten pois liedeltä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne nesteeseen samalla sekoitellen.

6. Kokeile liivatenesteen kuumuus ettei ole liian kuumaa(ei pitäisi olla koska lisätty kylmät liivatelehdet) ja lisää se ohuena nauhana mousseseokseen koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen.

7. Kokoa kakku korkeaan vuokaan joka vuorattu esim. leivinpapereilla. Näin kakusta tulee tasainen ja mousse pysyy kakun väleissä hyytymiseen asti, sillä se ei ole tässä vaiheessa vielä kovin paksua ja jämäkkää. Voit myös antaa moussen jähmettyä kulhossa jääkaapissa ja sitten täyttää ilman vuokaa, mutta vuokaan kasatessa saat siistimmän lopputuloksen. Jos sinulla on jäänyt vadelmaa ylimääräiseksi, voit käyttää senkin kakun väliin ohuena kerroksena moussen alla.