Maidoton täytekakku

23.04.2019

Tuossa viime kuussa tuli kyselyä että tekisinkö täytekakun rippijuhliin. Totta kai teen jos aikaa on, vastasin. Sitten tilaaja luetteli liudan ruoka-aineita joita ei kakussa saisi olla, kun joku lapsi vieraista olisi yliherkkä/allerginen. Näihin allergiaa aiheuttaviin aineisiin kuului mm. maito ja soija, eli tavallinen kermakaan ei kävisi. No toki lupasin tällaisen kakun yrittää toteuttaa, vaikkei ollutkaan kokemusta maidottomasta kakusta.  Tilaaja halusi myös kinuskivaluman kakkuun, mutta sitä en saanut onnistumaan, joten piti tyytyä sitten vain pursotuksiin, joka oli kakkosvaihtoehto.

 Aloin taas etsimään tietoa erilaisista korvaavista tuotteista, joita voisi käyttää kerman sijalla. Kun asun pienellä paikkakunnalla, niin ei ole suurta valikoimaa erikoisruokavalioihin liittyen. Toki huomattavasti enemmän kuin vaikka 10 vuotta sitten. Löytyi kaksi vaihtoehtoa, Plantin kauravispi ja Kaslink aito kauravispi. Näistä valitsin Kaslinkin kauravispin lukemieni arvostelujen perusteella. Plantin kauravispi on lukemani mukaan aika kiinteä möykky purkissa ja se ei kertaannu vatkatessa niin suuresti kuin Kaslinkin kerma. Olin erittäin positiivisesti yllättynyt, miten hyvin Aito kauravispi vatkaantui ja vaahto oli paksua ja jämäkkää. Se ei lytistynyt ja vetistynyt pursotinpussissa ollessaan niin nopeasti kuin tavallinen kerma. Eikä kauravispi ollut myöskään rasvainen niin kuin oikea kerma, se voi toki olla osa syy siihen miksi en saanut kinuskivalumaa onnistumaan. Kinuski oli keitettynä paksua, mutta alkoi vähitellen valua pois kakun päältä jääkaapissa ollessaan ,eli kinuski löystyi. Sain sitten siivota jääkaapinkin kun valui hyllyn pohjalle kinuskit.. Ehkä kokeilen maidotonta kinuskia joskus ajan kanssa uudestaan, jollain eri ohjeella ja esim. kauraruokakermalla. Tähän alle kuvaa kakusta ja epäonnistuneesta kinuskikokeilustakin.

Ruusut valmistettu Dr. Oetkerin punaisesta sokerimassasta. Suosittelen kyllä käyttämään jotain muuta massaa näiden tekoon, sillä juuri tuo punainen massa on todella pehmeää, eikä terälehdet tahtoneet pysyä muodossaan vaan alkoivat lässähtää. Jatkossa hankin varmaan jotain muuta punaista massaa tämän sijaan jos kukkia teen.

Linkki sokerimassaruusujen valmistukseen:

https://cms.emmaleipoo.webnode.fi/l/sokerimassa-ruusut/


Ruusupursotukset Wiltonin M1 tyllalla (tähtitylla). Väreinä Wiltonin pastavärit violetti ja rose yhdistettynä mieleiseksi sävyksi.


Hetken näytti vielä ettei valu tuon enempää, mutta kun tultiin kaupasta, oli kinuskit jääkaapin pohjalla..


Tällaisessa valkoisessa purkissa on käyttämäni kauravispi. Voin suositella tätä, vaahtoutui nopeasti ja vaahto oli tosi kestävä ja paksu. Myös erittäin hyvän makuinen!