Luumu-glögijuustokakku piparipohjalla

11.12.2019

Simppelin, mutta kauniin koristelun sain tehtyä kermapursotuksilla ja luumumarmeladilla, jota pursotin pallomaiseen muotoon, muodostaen vähän kuin kranssin kerman kanssa. Lopuksi kakun pintaan suihkautin vielä kultakimalletta, jotta koristelusta tulisi juhlavampi. Jos ette ole vielä huomanneet, niin nyt näitä kimallejauhepulloja saa ihan perus ruokakaupasta Dr Oetker merkkisenä. 
Luumu-glögijuustokakku (valmistettu 20cm halkaisijan vuokaan)

Pohja:

Pohja 170g murskattua piparia

40-50g sulatettua voita


Täyte:

4dl kuohukermaa

300g tuorejuustoa (philadelphia)

noin 1,5 prk Dronningholm tähtitorttu luumumarmeladia

1dl sokeria

0,5-0,75dl maitoa tai halutessa glögiä

4 liivatelehteä


Glögikiille:

3dl glögiä (Valio)

3 liivatelehteä

Valmistus

Pohja:

Sekoita keksinmuruihin sulatettu voi. Painele seos kevyesti tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle. Huom. Vuokaan kannattaa käyttää reunakalvoa tai leivinpaperia sisäreunoilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuokasta hyytyneenä. Näillä voit myös korottaa matalaa vuokaa. Sivele öljyä vuokan sisäpintaan, että paperit tai kalvo pysyy hyvin paikoillaan ja hieman leivinpaperin pintaan joka tulee kakkumassaa vasten. Tämä helpottaa irrotusta.

Täyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.

Voit myös halutessa laittaa tuorejuuston kerman joukkoon heti kun aloitat kerman vaahdotuksen. Ei vaikuta kerman vaahtoutumiseen.

3. Tämän jälkeen lisää sokeria täytteeseen ja maistele milloin sitä on itsellesi mieleinen määrä.

4. Kuumenna pienessä kattilassa sekoitellen maitoa (tai glögiä) 0,5-0,75dl. Ota kattila pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen.

5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna liivatenesteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen juustokakun täytteeseen lisäämistä.

HUOM. Mitä löysempi massa, sitä tasaisempi täytekerros sillä saadaan. Täytettä ei kannata vatkata enää paljoa kun olet lisännyt siihen liivatteen, sillä se alkaa nopeasti jo jähmettyä lisäämisen jälkeen. Varsinkin tämä luumumarmeladi, joka on koostumukseltaan paksua, tekee täytemassasta nopeasti tönkköä.

Jos siis haluat massasta löysempää, kannattaa liivate sulattaa tuohon 0,75dl nestemäärään ja laittaa valmis täyte mahdollisimman nopeasti vuokaan. Valmiiseen täytteeseen uskaltaa vielä lorauttaa pienen määrän nestettä massan notkistamiseksi (max. 0,25dl).

6. Kaada massa irtopohjavuokaan kakkupohjan tai keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä ainakin noin tunti ennen kiilteen valmistusta, riippuen täytteesi paksuudesta.

VINKKI: Kun käytät kakkua pakastimessa alle tunnin, pitäisi pinnan varsinkin olla hyytynyt tarpeeksi ja kiillekin alkaa jähmettyä pintaan nopeammin kun kakku on jääkylmä pinnasta.

Löysähkön massan saa helposti tasoittumaan vuokaan kun heilutat vuokaa kevyesti pöydän pinnalla puolelta toiselle.

Glögikiille:

1. Liota liivatteet kylmässä vedessä n. 5-10 min.

2. Kuumenna glögi kattilassa ja ota pois levyltä kun se on kiehuvaa.

3. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne glögiin koko ajan sekoittaen.

3. Anna kiilteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun päälle. Liian kuuma neste sulattaa alempaa kerrosta ja siitä voi irrota rumia klönttejä kiilteen joukkoon. Anna hyytyä useampi tunti jääkaapissa ennen kuin irrotat kakkua irtopohjavuokasta.