Pullat

19.11.2019


Pullataikina n.24kpl

0,5l maitoa

2ps kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa

1tl suolaa

2 kananmunaa

1,5-1,75dl sokeria

ripaus vaniljasokeria

3tl kardemummaa

n. 1,2l vehnäjauhoja (Sunnuntai erikoisvehnäjauho)

100g voita sulatettuna

 

Täyte (laskiaispulliin) 

5dl kuohukermaa vatkattuna

sokeria mieleisesi määrä

haluamaasi hilloa


Valmistus tuorehiivalla

murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokerit, mausteet ja yli puolet jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen.

Valmistus kuivahiivalla: 

Lisää 41 asteiseen maitoon munat, sokerit ja mausteet. Sen jälkeen laita kuivahiiva jauhon joukkoon ja sekoita taikinaan. HUOM. Jos nesteen lämpötila on huomattavasti alhaisempi, ei kuivahiiva reagoi ja taikina ei kohoa. Lämpötila herättää siis hiivan. Muista kuitenkin että liian kuuma neste puolestaan tuhoaa hiivan eikä se myöskään silloin kohota taikinaa.

2. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa toisella kädellä.

3.Tässä vaiheessa voit vähitellen lisätä sulatettua voita taikinan joukkoon vaikka vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Jatka alustamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Itse jätän taikinan hieman tarttuvaksi ja lisään tarvittavan jauhomäärän vielä silloin kun alan työstää taikinaa pulliksi.

4. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. Esim mikron sisällä, tiskialtaassa jossa kulhon alla jonkin verran kädenlämpöistä vettä, tai vaikka leivinuunin päällä kuten itse tein tällä kertaa. Onnistuu myös sähköuunin sisässä.


 HUOM. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin. Periaatteessa ei mitään tarkkaa kohotusaikaa, kunhan taikina vain kohoaa noin kaksinkertaiseksi. Sormella painaessa kuopalle mennyt kohta palautuu hyvin.


5. Kun taikina on kohonnut alusta se kiinteäksi, muotoile siitä pitkä pötkö ja leikkaa noin 24 osaan. Pyöritä pullat. Itse pyöritän ne niin että käsi muodostaa kuppimaisen asennon ja painaen ja voimakkaasti pyörivää liikettä tehden taikinasta muodostuu pyöreä pulla. Jos tuntuu vaikealta voi tämän tehdä käsissä pyörittelemälläkin.


HUOM. Pullataikina onnistuu myös ilman kananmunaa, silloin jauhoja tarvitaan vain vähemmän. Taikinan voi tehdä myös veteen. 


6. Laita pullat pellille ja vielä kohoamaan liinan alle. Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne ja koristele haluamalla tavalla esim. raesokerilla. Paista uunin keskitasolla 200-225 asteessa n. 10-15 minuuttia uunista riippuen.

Laskiaispullat:

Tee pyöreitä pullia, voitele ja laita päälle raesokeria koristeeksi ennen paistoa. Paiston jälkeen pullien jäöhdyttyä halkaise pullasta kansi laskiaispullan hatuksi joko pullan puolivälistä tai hieman ylempää.

Hillon pullan kekselle voit laittaa joko ennen kerman pursotusta tai jätät pursotuksen jälkeen keskelle aukon johon asetat hillonokareen.

Pursota vaahdotettu kerma jäähtyneeseen pullaan pohjapuolikkaaseen  reunoja myöten koko alalle tai hillo esiin jättäen. Itse käytin pursotuksessa Wiltonin tähtityllaa.


Voisilmäpullat:

Ennen paistoa voitele pulla ja paina pullan keskelle kuoppa etusormen ja peukalon avulla. Pyörittele voinokare jauhossa ja paina se napakasti pullan keskelle. Ripottele pullaan painetun voinokareen päälle reilusti hienoa sokeria ja ripaus vaniljasokeria. 

Kun voin pyörittää jauhossa, pysyy se paremmin kuopassa eikä kuohu pois kolostaan.