Laskiaispullat

01.03.2019

Koska viikonloppuna on kakun tekoa ja vanhempi tyttö pitäisi viedä HopLoppiin niin aloitimme jo laskiaisen hieman ennakkoon. Toki kaupat ovat vielä enemmän ajoissa aina joka vuosi, mutta ei se ole sama syödä näitä herkkuja paljoa ennen varsinaista ajankohtaa. Pullataikina oli hetken mielijohteesta tehty kun olin vauvan kanssa kahdestaan kotona. Mies toki yllättyi iloisesti töistä tultua kun näki minut pullataikinan kimpussa. Siis siitä pullataikinasta, minusta viis.. :D Joten näillä sanoilla mukavaa laskiaista kaikille!

Pullataikinassa tärkeää on sitko, joka muodostuu taikinaa tarpeeksi vaivatessa. Itse tykkään valmistaa pullataikinan aina käsin vaikka yleiskoneenkin kyllä omistan. Olen aina luottanut pullataikina ohjeeseen joka löytyy vanhasta kotitalouden oppikirjastani. Toki olen vähän ainesuhteita muutellut mieleisekseni, mutta kuitenkin kyseinen ohje on pohjana ollut. Pulla on ollut aina lapsesta lähtien lähellä sydäntä ja se pullantuoksu on vain jotain niin ihanaa ja kodikasta. .Tähän alle vielä ohjetta ja pari vaihekuvaa.


Pullataikina n.24kpl

0,5l maitoa

2ps kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa

1tl suolaa

1-2 kananmunaa

1,5dl sokeria

ripaus vaniljasokeria

3tl kardemummaa

n. 1,2l vehnäjauhoja (sunnuntai)

100g voita sulatettuna

Täyte

0,5dl kuohukermaa vatkattuna

sokeria mieleisesi määrä

haluamaasi hilloa

1. Tuorehiivalla: murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokerit, mausteet ja yli puolet jauhoista haarukkavatkaimella sekoittaen. 

Kuivahiivalla: Lisää 41 asteiseen maitoon munat, sokerit ja mausteet. Sen jälkeen laita kuivahiiva jauhon joukkoon ja sekoita taikinaan. HUOM. Jos nesteen lämpötila on huomattavasti alhaisempi, ei kuivahiiva reagoi ja taikina ei kohoa. Lämpötila herättää siis hiivan. Muista kuitenkin että liian kuuma neste puolestaan tuhoaa hiivan eikä se myöskään silloin kohota taikinaa.

2. Lisää loput jauhot taikinaan vähitellen koko ajan vaivaten taikinaa toisella kädellä.

3.Tässä vaiheessa voit vähitellen lisätä sulatettua voita taikinan joukkoon vaikka vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Jatka alustamista kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Itse jätän taikinan hieman tarttuvaksi ja lisään tarvittavan jauhomäärän vielä silloin kun alan työstää taikinaa pulliksi.

4. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. Esim mikron sisällä, tiskialtaassa jossa kulhon alla jonkin verran kädenlämpöistä vettä, tai vaikka leivinuunin päällä kuten itse tein tällä kertaa. Onnistuu myös sähköuunin sisässä.

5. Kun taikina on kohonnut alusta se kiinteäksi, muotoile siitä pitkä pötkö ja leikkaa noin 24 osaan. Pyöritä pullat. Itse pyöritän ne niin että käsi muodostaa kuppimaisen asennon ja painaen ja voimakkaasti pyörivää liikettä tehden taikinasta muodostuu pyöreä pulla. Jos tuntuu vaikealta voi tämän tehdä käsissä pyörittelemälläkin.

HUOM. Pullataikina onnistuu myös ilman kananmunaa, silloin jauhoja tarvitaan vain vähemmän. Taikinan voi tehdä myös veteen.

6. Laita pullat pellille ja vielä kohoamaan liinan alle. Kun pullat ovat kohonneet, voitele ne ja koristele haluamalla tavalla esim. raesokerilla. Paista uunin keskitasolla 200-225 asteessa n. 10-15 minuuttia uunista riippuen.

7. Kun pullat jäähtyneet, leikkaa hatut ja kaiverra sisään pullan keskelle kolo hillolle.

Pursota vaahdotettu kerma reunoja myöten koko alalle tai hillo esiin jättäen. Itse käytin pursotuksessa Wiltonin tähtityllaa.