Kurpitsakakku

03.12.2019

Tähän alle laitan valmistusvaiheita kakusta, jonka tein halloweenina.

Valitettavasti valmiista kakusta en saanut niin loistavia kuvia kun sää oli erittäin harmaa. Luonnossa oli mielestäni hienomman näköinen kuin näissä kuvissa.

Sävyttämällä kurpitsaa tummalla leivontakaakaolla sain korostettua kurpitsan muotoa. Myös kurpitsan kantaa ja lehtiä sävytin kaakaolla.Näin lopputulos oli eläväisemmän näköinen. Nestettä ei oikeastaan pahemmin tarvitse käyttää kun tekee noita korostuksia kaakaojauheella. Jos haluaa tummempia kohtia, kuten esim. silmien kohdassa, voi kaakaota hieman kostuttaa vedellä ja maalata samaan tyyliin kuin vesiväreillä.

Kun kakku on päällystetty kreemillä, kannattaa se laittaa joksikin aikaa jääkaappiin, jotta kreemi vähän jähmettyy. Näin kurpitsan ääriviivat on helpompi kaivertaa kun pinta ei ole aivan pehmeä. Sen jälkeen koloihin sivellään vielä kreemiä eristeeksi massakuorrutusta varten. Sokerimassan alla on aina oltava jonkinlainen kreemi, sillä kosteat eristeet kuten kerma alkavat sulattaa massaa. Kreemillä saa myös tasaisemman lopputuloksen.

Itse kaiversin kurpitsaan myös silmien ja suun kohdan. Jos ei ole kovin kokenut sokerimassalla päällystäjä, kannattaa tehdä helpommalla tavalla. Voit tehdä silmät ja suun massapaloilla oranssin massan päälle jos kaiverrettujen kohtien päällystys ilman massan repeämistä epäilyttää.

Kun olen asetellut ja tasoitellut sokerimassan kakun päälle, leikkaan seuraavaksi kaiverrettuihin kohtiin aukot silmiä ja suuta varten. Olen painanut lisäjuovia koukkumaisen sokerimassatyökalun avulla oranssin massan pintaan. Seuraavaksi kaulitsin mustasta massasta reilun kokoiset ohuet levyt silmiä ja suuta varten. Nämä asetellaan paikoilleen ja varovasti leikataan rajoja pitkin ylimääräinen massa pois. Massaa voi vähän venyttää silmäkuopan tai suun reunoja kohti jos vahingossa leikkaat palan liian pieneksi. Tässä kannattaa huomioida kuitenkin massapalan paksuus ettei se ole jo valmiiksi liian ohutta. Työskentely veitsen kannattaa olla terävä ja mielellään myös teräväkärkinen, jotta lopputuloksesta saa mahdollisimman siistin.

Nenään painoin kolot oranssin massan päälle pallopäisellä työkalulla ja laitoin koloihin pienet pallot mustaa massaa. Muotoilin niitä hieman pisaramaisempaan muotoon.

Tämän jälkeen valmistin kurpitsan kannan ja lehdet käsivaralla. Kannan kiinnitin cocktailtikulla kun se oli hieman kerennyt kuivahtaa. Kosteana se ei pysyisi muodossaan, eli olisi parempi valmistaa se vaikka jo kokoamista edeltävänä päivänä jos vain mahdollista. Irtonaisten yksityiskohtien kiinnitykseen kannattaa käyttää joko elintarvikeliimaa tai pientä sipaisua vettä.

Viimeiseksi sitten se taiteellinen puoli, eli varjostuksien ja sävyjen lisääminen. Pahoittelen vaihekuvien sotkua. :P