Koko Suomi leipoo,niin minäkin
Telkkarin ohjelma valikoima on arki iltaisin aika onnetonta. Onneksi alkoi uusi kausi Koko Suomi leipoo ohjelmasta. Kiva katsoa millaisia tuotoksia kilpailijoilla syntyy. Olisi ollut kiva päästä itsekin kisailemaan, nyt täytyy tyytyä vain kotona kokeilemaan noita reseptejä. Nyt on ehkä suuremmin iskenyt tuo leivontainnostus kuin mitä vuosi takaperin. Päätin sitten haastaa itseäni täällä kotioloissa ja kokeilla muutamia noista teknisistä tehtävistä.
Oli kivaa kun ensimmäinen jakso alkoi ihan perinteisellä pullalla, mutta kuitenkin pienellä twistillä. Olen itse tykännyt valmistaa pullaa jo ihan pikku tytöstä asti. Olen tehnyt pitkoja, korvapuusteja, bostonia, voisilmäpullia ynnä muuta, kranssia en koskaan. Kiva oli sitäkin päästä kokeilemaan ja mielestäni siitä tulikin todella kaunis.
Tähän blogitekstiin en aio nyt mitään pullataikina ohjetta rustata kun se löytyy jo aiemmista ohjeista. Mainittakoon kuitenkin tästä kranssista, että tein siitä melko kookkaan. Valmistin 0,5l pullataikinan, josta ylimääräisestä taikinasta tein vielä pieniä pullia päälle 10 kappaletta. Kranssin täytteenä käytin vadelmamarmeladia ja toisessa välissä oli lisäksi voi, mantelijauhe, sokeri ,vaniljasokeri ja ripaus kanelia.

Kranssin päälle laitoin voitelun jälkeen mantelilastuja koristeeksi ennen paistoa. Paiston jälkeen ripottelin vielä jauhettua mantelia koristeeksi.
Tässä pullassa kaulitaan kolme litteää ja pyöreää palaa (omani halkaisijaltaan reilu 20cm), joiden väliin tulee täytteet ohuelti levitettynä. Ota huomioon jos täytettä laittaa paksun kerroksen, ei lopputulos ole niin siisti. Ylimääräiset täytteet pursuavat välistä pellille kun kranssin sakaroita aletaan kiertää kierteille. Pyöreät kerrokset kaulin noin 0,5cm paksuisiksi. Kun pullan täyteväli on täytetty ja pullakerrokset kasattu päällekkäin, keskelle pullaa asetetaan stanssi tai joku muu pyöreä väline (esim. juomalasi), jotta sakarat saadaan leikattua tasaisen pituisiksi. Leikkaa pullan sakarat ensin neljään osaan, ja jaa sitten neljäs osat kahtia. Nämä neljäsosan puolikkaat tulee vielä jakaa kahteen osaan, jolloin sakaroita on kaiken kaikkiaan 16 kappaletta. Sen jälkeen otetaan kaksi sakaraa, jotka molemmat kierretään pois päin toisistaan 3-4 kierrosta. Sitten näiden sakaroiden päät yhdistetään ja taitetaan nätisti piiloon alaspäin kranssin pohjapuolelle. Näin tehdään jokaiselle sakaraparille. Valmiita sakaroita tulee siis kahdeksan kappaletta. Kohota kranssia vielä liinan alla ja paista mielellään alle 200 asteessa (n. 180), että kranssi kypsyy sisältä, muttei ota pintaan liikaa väriä.

Tältä näyttää kranssi ennen paistoa.