Koivunkanto kakut häihin

28.05.2019

Nyt pitkästä aikaa istuin tähän koneen ääreen kirjoittamaan. Tunnollisesti miehelle lupasin, että kun näistä hääkakuista selviän, pidän pari kakkuvapaata viikkoa. Pienempi tytär on tehnyt nyt ahkerasti lisää hampaita, joten on tämän blogin kirjoituskin hetkeksi jäänyt, sillä illat ovat olleet nyt niin levottomia ettei ole voinut keskittyä kirjoittamiseen. Nyt sitten vihdoinkin pääsen ja jaksan tästä hääkakkuprojektistani kirjoittamaan.

 Eli siis sain kunnian valmistaa miehen ystävän häihin hääkakut 18.5 noin 70 hengelle. Oli jo viime vuoden puolella koekakkua tehty ja maisteltu ja kakun teemana oli koivu. Kyseessä ei ollut perinteiset hääkakut, vaan suklaakakut, joissa välissä vadelmamousse. Jokaisessa kakussa oli myös ohut kerros mustikka-vadelmahilloa yhdessä välissä moussen lisäksi. Ulkonäöltäänkään kakut eivät olleet niin perinteisiä, eli itse koristeluvaiheeseen upposi paljon aikaa kun yritin saada kakuista mahdollisimman aidon näköiset. Onnistuin mielestäni hyvin toteutuksessa ja myös hääpari oli tosi tyytyväinen kakkuihin. Juhlaväkikin oli paljon kehunut kakkuja, eli voin olla ihan ylpeä tästä suorituksesta. Oli siinä hommaa, mutta mikä voisi olla parempi häälahja kuin hääkakut, joista varmasti jää myös ihana muisto hääparille. Sen verran oli iso urakka, että esivalmisteluna paistoin suklaakakkupohjat valmiiksi pakastimeen, jolloin ne oli myös helpompi leikata. Tuoreena tämä kakkupohja on nimittäin erittäin murenevaa sorttia. Tämän lisäksi tein sokerimassasta ison kasan koivunlehtiä ja maalasin ne. 

 Tähän kirjoitukseen laitan piirrettynä kuvana hieman ohjeistusta noiden kakkujen päällystämisestä. En ottanut valmistusvaiheessa vaihekuvia kasauksesta, joten nyt saatte tulkita piirroksia ja minun käsialaa, toivottavasti niistä saa selvää. Tähän kirjoitukseen ei nyt tule kakkupohjan ohjetta, eikä moussen ohjetta kun en nyt ennätä kaikkea kirjoittaa. Jos vain kerkeän, niin lähiaikoina niitä toiseen blogitekstiin laitan, sillä valmistujais-viikonloppuna saan tehdä makumaailmaltaan samantyyppisen kakun.

                                                                         


                                                                                  KOIVUN LEHDET

Koivun lehdet valmistin hyödyntämällä ruusunlehti muottia. Kun painelin lehdet muotilla kaulitusta sokerimassalevystä, venytin niiden leveintä kohtaa muotoillakseni niistä koivunlehden mallisia. Lehtiä tein reilusti, yli 100kpl, sillä olisi ärsyttänyt jos olisivat loppuneet kesken koristeluvaiheessa. Suosittelen tekemään nämä hyvissä ajoin, useampi päivä ennen kakkuun asettamista.

Lehdet asettelin kovettumaan kuperalle/koveralle pinnalle, jotta niihin tulisi erilaisia muotoja. Näin lehdet ovat eläväisemmän näköisiä verrattuna aivan suoriin ja tasaisiin lehtiin.

Kun lehdet olivat kovettuneet muotoonsa, maalasin ne yksitellen käyttäen Wiltonin vihreää pastaväriä.
                                                       OHJEISTUS KAKUSTA KOIVUKSI

Pahoittelen jos käsialani on hankalaa luettavaa. Tuosta kreemistä sen verran, että tein voikreemin johon lisäsin väriksi ihonväristä pastaväriä (ivory) ja hitusen leivontakaakaota. Kannattaa lisäillä vähitellen pieniä määriä väriä ja kaakaota, ettei kreemi mene vahingossa liian tummaksi.

Vuosirenkaita siistiessä voi kostuttaa pensseliä hieman vedellä niin kreemi ei tartu pensseliin.

Tuosta kohdasta 4 vähän uupuu tekstin reunaa, mutta saanee selvää mistä kyse.

Kohtana 5 on sitten koivukuvioiden maalaus mustalla pastavärillä. Ihan lopuksi kiinnitin koivunlehtiä elintarvikeliimalla.


Reunojen kaarna on sävytetty tummalla leivontakaakaolla veden kanssa maalaten ja lisäksi sävytetty Wiltonin ihonvärisellä (ivory) pastavärillä.


Tässä kaikki kolme kakkua juhlapaikalla telineissään. Lisäksi oli perus täytekakku gluteenittomana.