Kinuskivaluman ja kinuskimoussen ohjeet

03.12.2019

Kakun koristeluun käytetty dominokeksejä muodostamaan levypainon. Kekseihin on kaiverrettu keskelle reiät ja niiden läpi on laitettu puinen grillitikku,joka päällystetty mustalla sokerimassalla. Lisäkoristeena kermaa, susu-paloja ja suklaamuroja kokonaisena ja rouhituna.


Kinuskimousse kahteen kerrokseen (20cm halkaisija kakussa)

2,5dl kuohukermaa

1,6dl fariinisokeria

2,5dl kuohukermaa (tämä vatkataan erikseen ja yhdistetään vatkattuun kinuskikermaan)

1 liivatelehti+ tilkka maitoa/kermaa

Kiehauta kuohukerma ja fariinisokeri ja ota pois liedeltä. Älä siis keitä tämän pidempään! Anna jäähtyä täysin jääkaapissa, mielellään yön yli seuraavaan päivään. Jos ei ole kerennyt asettua tarpeeksi kauan niin ei välttämättä vatkaudu kunnolla.

Vatkaa kylmä kinuskiseos omassa kulhossa ja 2,5dl kuohukermaa toisessa kulhossa. Yhdistä vatkatut kermat keskenään.

Laita yksi liivatelehti likoamaan kylmään veteen, liota 5-10 min. Kuumenna pieni tilkka nestettä (1-2rkl esim. maitoa tai kermaa). Ota kuuma neste pois liedeltä ja lisää siihen liivate koko ajan sekoittaen. Anna hetki jäähtyä ettei ole tulikuumaa.

Lisää liivateneste ohuena nauhana kermaseoksen joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Laita joksikin aikaa jääkaappiin hieman jähmettymään.

Täytä kakku vuokan sisälle kooten(ei pakollista jos mousse on tarpeeksi paksua täyttäessä) , jotta siitä tulee reunoista mahdollisimman tasainen. Vuoan pohjalle /reunoille voi laittaa reunakalvoa/leivinpaperia niin kakku on helpompi ottaa pois vuokasta kun mousse on vielä vähän jähmettynyt lisää kakun välissä. Käytin moussen lisäksi kakussa vadelmaa tuomaan raikkautta, koska kinuski ja päälle tuleva kreemi ovat aika makeita ja raskaita.

Kakkua käytin pakastimessa ennen kreemin laittoa ja laitoin sen takaisin vielä pakastimeen ennen kinuskivaluman tekoa jotta sen pinta jämähtäisi sopivasti valuttaessa kun kakku on pinnasta mahdollisimman kylmä. Samoin voi tehdä kermalla päällystetylle kakulle ennen valumien laittoa.


Kinuskivaluma

2,5dl fariinisokeria

2,5rkl vettä

2,5dl kuohukermaa

Laita fariinisokeri ja vesi kattilaan. Kiehuta niitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan veden joukkoon.

Lisää vähitellen kerma ja sekoita samalla. Kiehuta kinuskia kunnes kylmään veteen pisaran tiputtaessa se ei hajoa vaan pysyy kasassa. Anna kuorrutteen jäähtyä ettei se ole kuumaa kakun päälle laitettaessa. Voit testata kuorrutteen jämäkkyyttä ja pysyvyyttä valuttamalla sitä jonkin kylmän astian kuten kattilan reunaan tai yhteen kohtaan kakun reunaa.

Laitan itse kuorrutteen pursotinpussiin jossa pyöreäpäinen tylla, koska en omista drippipulloa. Voi valuttaa myös lusikan avulla, mutta pursotinpussilla tai pullolla saa tasaisempaa jälkeä.

Valuttamista ei kannata aloittaa ihan kakun reunalta, koska kinuski vielä leviää reunan suuntaan ja voi näin pilata siistin lopputuloksen, varsinkin jos kinuski ei ole kovin paksua. Kuvastani näkee että valumien välillä on kaareva muoto, joka juurikin johtuu siitä että valuttaminen on aloitettu 0,5-1cm päästä kun reunasta. Jos nämä häiritsevät, voi niitä sitten kokeilla täyttää vaikka tyllan päällä tai esim. grillitikulla. Valumaa tehdessä käytin tyllan päätä aina reunalla ja vedin sen jälkeen sen kauemmas reunasta. Muuten kaikki kinuski valuisi tasaisesti reunan yli. Toki jos haluaa valuttaa niin että kinuski tulee joka kohdasta reunan yli niin silloin kinuskin voi valuttaa aivan reunan läheltä. 

Päällisen kuorrutin myös tyllalla tekemällä kinuskirinkuloita kakun päälle ja ne sitten levittyivät itsestään. Paikkailin vielä rakoja pursottamalla jos niitä jäi.

Valuman teko onnistuu myös keittämällä kinuski ilman lisättyä vettä, mutta tällöin se jämähtää helpommin liian paksuksi. Paksumpi kinuskivaluma on tietysti parempi kakun pinnassa ohueen verrattuna jos kakku on päällystetty kermalla. Kakun keskelle kinuski on kuitenkin haasteellisempi saada levitettyä jos se on todella paksua.


Tähän kakkuun on keitetty paksumpi kinuski, johon ei ole lisätty vettä. Tässä kakussa se toimii paremmin, varsinkin kun tähän ei ole laitettu kinuskia kuin reunoille valumiksi. Kuvan kakku on päällystetty kermalla toisin kuin ylhäällä oleva,jossa on päällä marenkivoikreemi. Marenkivoikreemin ohje löytyy kinuskikissan sivuilta.

Myös tässä kakussa kermakuorrute ja paksumpi kinuskivaluma