Kinuskinen lakkapiirakka

02.12.2019


Kinuskinen lakkapiirakka (n.26cm halkaisijan pyöreään piirakkavuokaan tehty)

Pohja:

100g voita

1dl sokeria

1-2rkl siirappia

2,25dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeria


Kinuski:

1dl fariinisokeria

1dl kuohukermaa


Rahkatäyte:

1prk maitorahkaa (250g)

1pkt tuorejuustoa (175g)

1dl sokeria +1-2rkl fariinisokeria

0,75dl kermaa

1 kananmuna

1rkl perunajauhoja

1tl vaniljasokeria

n. 300g lakkoja tai muita marjoja

1rkl perunajauhoja marjoihin sekoitettuna


Pohja:

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon siirappi. Sitten lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi.

2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sen jälkeen lisää jauhoseos samalla vatkaten taikinaan.

3. Painele pohjataikina tasaisesti vuokaan, niin että se yltää vuokan reunojen yläreunaan asti. Huomioi vuokasi koko tässä vaiheessa. Jos vuokasi on ohjeessa käytettyä pienempi, ei kannata käyttää tätä taikina määrää kokonaan. Pohjasta voi tulla liian paksu ja tällöin se ei välttämättä kypsy kunnolla täytteiden alla. Pohjan ei kannata olla paljoa 0,5cm paksumpi, varsinkaan täytteen alta, vuokan reunoilla se ei niinkään haittaa.


Täytteet:

4. Valmista kinuski ennen rahkatäytettä, että se kerkeää hieman jäähtyä ja jähmettyä ennen piirakkaan laittoa. Kiehuta fariinisokeria ja kermaa, kunnes seos on tarpeeksi paksua. Kinuskin jämäkkyyden saat testattua vesitestillä:

Laita pienen astian pohjalle tai lasiin kylmää vettä. Kinuski on sopivaa kun tiputtaessa tipan lasin pohjalle se jähmettyy vedessä niin, että sitä pystyy hieman muotoilemaan. Jos kinuskitippa hajoaa veden alla, keitä sitä vielä jonkin aikaa ja kokeile uudestaan.

Tämä piirakka on maukas myös ilman kinuskia, joten halutessa sen voi jättää pois täytteistä. :)

5. Valmista rahkatäyte. Täytteessä kaikki ainekset yhdistetään ja vatkataan tasaiseksi. Parhaiten tämäkin onnistuu sähkövatkaimella.

6. Kun olet painellut piirakkataikinan vuokaan, lisää sen päälle ensin marjat joihin on sekoitettu perunajauhoa. Perunajauhoa lisätään sen takia, koska usein marjat vetistyvät kuumennettaessa, varsinkin pakastetut marjat. Perunajauho auttaa marjoja pysymään muodossaan, eikä niistä irtoa liikaa nestettä paistovaiheessa.

7. Kaada kinuskia tasaisesti marjojen päälle piirakkaan. Lopuksi lisää päälle rahkatäyte. Paista uunin keskitasolla n. 30-40min n. 175 asteessa.