Kinuski juustokakku

30.03.2019

Loppuviikosta oli yksi kakku valmistettavana ja siitä sitten jäi vähän ylimääräisiä tarvikkeita, kuten esimerkiksi kermaa ja tuorejuustoa. Ajattelin valmistaa viikonloppu herkuksi pienen juustokakun, sillä ne tekevät meillä hyvin kauppansa. Meillä mies tykkää kovasti kinuskista, joten tein sitten oikein kinuskisen kakun, jolla varmasti makean nälkä lähtee. Yllätyksekseni myös tyttärelle maistui, mikä sinänsä ihme, kun hän ei ole mikään kakkuihminen.

Olen tosi laiska etsimään netistä ohjeita hyydytettäviin juustokakkuihin, koska niitä on aivan hirveästi erilaisia, joten nykyisin teenkin ne lähes poikkeuksetta omasta päästäni, ilman valmiita ohjeita. Tällä tavalla voi yhdistellä vaikka kuinka monia mieleisiään makuja, kun vain ainesuhteet ovat hallussa. Nyt olen viime aikoina koe mielessä käyttänyt juustokakkujen pohjissa keksin lisäksi suklaamuroja, ne antavat mielestäni pohjaan mukavan erilaisen koostumuksen. Tähän alle tekemäni kakun ohjetta. Koristeluun olen käyttänyt valkosuklaata ja sokerimassasta muotoiltuja palloja.

Kinuskijuustokakku (20cm halkaisijan vuokaan)

Pohja:

90g Oreo keksejä+ 60g Nesquik suklaamuroja

60g voita

Täyte

2dl kuohukermaa

2dl fariinisokeria

200g tuorejuustoa

2dl kuohukermaa

1tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

2rkl maitoa tai kermaa

halutessasi Marabou kex suklaata murennettuna kakun väliin

Kinuskikiille:

2dl kuohukermaa

2dl fariinisokeria

2 liivatelehteä

Pohja:

Murenna keksit ja murot ja lisää niiden joukkoon sulatettu voi. Itse murennan keksit ja murot paksussa pakastepussissa lihanuijan avulla. Onnistuu helposti myös tehosekoittimessa. Tasoittele pohjamassa tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle. HUOM. Aseta vuokan pohjalle leivinpaperi, niin saat kakun helposti siirrettyä tarjoilualustalle. Laita pohja odottamaan jääkaappiin.

1. Valmista ensin kinuskikerma: Kiehauta 2dl kuohukermaa ja 2dl fariinisokeria. Älä kuitenkaan keitä sen pitempään! Jäähdytä täysin kylmäksi. Tämä kannattaa tehdä vähintään useampi tunti ennen kakun valmistusta, koska liian vähän aikaa "levättyään" kinuski ei vatkaudu vaahdoksi. Kinuski suositellaan tehtäväksi jo edeltävänä päivänä.

2. Laita liivatelehdet likoamaan noin 10 minuutiksi kylmään veteen. Vatkaa 2dl kuohukermaa kevyeksi vaahdoksi omassa kulhossaan. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi.

3. Yhdistä vaahdoksi vatkattu kinuskikerma tähän tuorejuustoseokseen. Lisäsokeria tämä kakku ei enää tarvitse, koska kinuskikerma on jo niin makeaa.

4. Kuumenna pienessä kattilassa 2rkl maitoa/kermaa. Ota pois levyltä kun kiehuvan kuumaa ja lisää liivatelehdet nesteeseen (purista ylimääräinen vesi pois) koko ajan sekoittaen.

5. Kun liivateseos on hieman jäähtynyt, lisää se kinuskituorejuustoseokseen ohuena nauhana, koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Jos lisäät liian kuumaa nestettä liian kylmään tuorejuustoseokseen, voi liivatteet jähmettyä paakuiksi kakkumassaan.

6. Kaada kinuskituorejuustoseos vuokaan. Jos laitat väliin Maraboun kex suklaata, kaada ensin vain puolet tuorejuustoseoksesta ja murenna keksisuklaata väliin. Sitten kaada loput seoksesta vuokaan.  Vuokan reunoille voi laittaa reunakalvoa ennen kakkumassan laittoa niin kakun irrotus vuokasta on helpompaa. Itse olen käyttänyt myös leivinpaperista tehtyjä suikaleita, ne toimivat myös ihan hyvin. Hyydytä kakkua useampi tunti ennen kuin teet päälle kinuskikiilteen. VINKKI: Pakastimessa jähmettämällä säästät aikaa ja kakku hyytyy nopeammin kuin jääkaapissa. Näin voit jo vaikka tunnin hyydytyksen päästä valmistaa kiilteen kakun päälle.

HUOM. Itse tykkään tehdä tuorejuustoseoksesta paksuhkoa, joten liivatteiden nestemäärää hieman suurentamalla saat kakkumassasta vähän löysempää. Tällä ei muuta merkitystä kuin että löysempi massa tasoittuu hyvin itsestään vuokaan, kun taas paksua pitää itse hieman tasoitella.

Kinuskikiille kakun päälle:

1. Laita 2 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

2. Kiehauta kuohukerma ja fariinisokeri. Ota kiehahtanut seos pois levyltä ja lisää liivatteet koko ajan sekoittaen (muista puristaa ylimääräinen vesi pois). Anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Liian kuuma kiille voi sulattaa kakkua ja sekoittua siten kakkumassan kanssa. Hyydytä muutama tunti ennen kuin irroitat kakun vuokasta.