Kerroskakun kasaus

03.01.2021
Viime aikoina olen perehtynyt aika paljon kerroskakkujen valmistukseen. Kesällä minulla oli suuri koitos kun sain kunnian tehdä kolme kerroksisen hääkakun päälle 50 hengelle. Tämä projekti oli jännitävä mutta palkitseva onnistuessaan. Jännitystä valmistukseen lisäsi se ettei matka hääpaikalle ollut kaikkein heöpooin, sillä tiet olivat huonokuntoiset. Kakku tuli siis kasata huolellisesti ja tehdä siitä mahdollisimman tukeva. 
Painavassa kakussa tukeva ja paksu pohja pahvi on todella tärkeä. Paksu pohja myös estää kreemikuorrutteiden halkeilun kakkua siirrellessä. 


Tukevan pohjan jälkeen seuraava yhtä tärkeä osa kasaamista on tuet kerrosten välissä. Näin isossa kakussa käytän mieluiten paksuja muovisia tukiputkia, joita saa eri kokoisia esim. Confetin verkkokaupasta. Niitä saa myös 30cm pituisina, jotka voi leikata itse sopivan pituisiksi. Putket tulee asettaa alemman kakun keskelle täysin pystysuoraan. Vinot tukiputket saavat kakut helposti romahtamaan. 

Pienemmissä kakuissa kuten tämä yksisarvinen voit käyttää myös tukikeppinä esim. puisia grillitikkuja. Tukikepit täytyy asetella tasaisesti kakun keskelle.

 Kakkujen välissä tukikeppien lisäksi voi käyttää joko muovista välilevyä tai pahvista alustaa joka on ylle tulevan kakun pohjan kokoinen. Itse kiinnitän vielä kreemin avulla tämän tukipohjan alemman kakun pintaan niin yläkakku pysyy varmemmin paikoillaan. Jotta ylempi kakku olisi helpompi siirtää alakakun päälle siististi, käytän usein yläkakkua kovettumassa ensin pakastimessa. 


Kerroskakun valmistuksessa siis tärkeintä on huolellinen kasaaminen. Vinot tai huonosti asetetut tuet voivat olla kohtalokas virhe, joten älä kiirehdi. 

Jotkut kasaavat kahden kerroksen kakkuja ilman tukia, mitä en oikeastaan suosittele, varsinkin jos kakkua joudutaan kuljettamaan. Ota myös huomioon kakun rakenne. Moussetäytteinen kreemikakku pysyy patemmin muodossaan kuin hillo ja kermatäyttteinen kermakakku. Myös kakkupohjalla on merkitystä. Sokerikakku pohja todella korkeassa kerroskakussa on pieni riski, mutta hyvin koottuna ei mahdoton toteuttaa. ☺️ 

Lisää materiaalia ja kokoamisvideo kerroskakusta löytyy Instagramin puolelta kohokohdista. 

https://www.instagram.com/emmasofiacake/Kerroskakku voi olla myös tämän muotoinen. Tässä kakussa käytetty painavampaa ja tiiviimpää suklaakakkupohjaa. Välissä tukikepit ja muovinen tukilevy.