Juhlava kääretorttu

28.05.2019

Viime viikolla torstaina soitti anoppi, että sukulaisia on tullut kesäpaikallaan käymään meidän paikkakunnalla. Mietiskeli että mitä ihmettä heille tarjoaisi kun olivat illasta tulossa kylään heille. Minä sitten lupauduin tekemään kääretortun kahvileiväksi kun oli joutavaa aikaa. Se olisi nopea ja helppo, löytyi jopa lähes kaikki ainekset kaapista, kuorrutuskermaa lukuun ottamatta. Sen onneksi ennättäisin laittaa iltapäivälläkin kunhan olen päässyt kaupoille.

 Vaikka kääretorttu on helppo ja suht edullinenkin leivonnainen, tulee sitä nykyisin tosi vähän tehtyä. Silloin kun olin päälle 10-vuotias, tuli enemmän tehtyä tällaisia perusleivonnaisia, sillä ne ovat yksinkertaisia ja niillä on hyvä aloitella leivontaharrastusta. Täytteitäkin voi soveltaa oman maun mukaan. Haastetta voikin lisätä erilaisia täytteitä valmistamalla ja panostamalla koristeluun. Alle kääretorttupohjan ohjetta ja tietysti kuva tuotoksesta.


Pursotukset tehty tähtityllalla (Wilton M1). Kaksoispursotus: Pursotinpussiin vierekkäin kahta eriväristä kermaa. Violetti kerma värjätty Wiltonin pastaväreillä, violettia ja pinkkiä hieman seassa.

Päällä olevaan pursotukseen löytyy netistäkin ohjetta ruusupursotuksen nimellä, en nyt pysty piirtämään havainnekuvia ja videota ei voi tähän blogiini liittää. 


Kääretorttu

4 kananmunaa

2dl sokeria

2dl sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauho/perunajauho)

ripaus vaniljasokeria


Täyte:

Marjahillo

2-2,5dl kuohukermaa johon:

n. 0,5dl sokeria

ripaus vaniljasokeria


1. Laita uuni lämpiämään 180-200 asteeseen. 

2. Valmista niin kuin sokerikakkupohja: vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi niin että pystyt vatkaimen päällä muodostamaan vaahdon päälle kahdeksikon, joka näkyy hetken taikinan pinnassa. Kääntele jauhot vaahdon sekaan.

3. Paita pohja pellillä uunin keskitasolla noin 10min. Kokeile kypsyys puutikulla. Jos ei tartu taikinaa tikkuun, on pohja kypsä.

4. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota torttupohjasta päällimmäinen taikinan alla ollut leivinpaperi varovasti.

5. Rullaa leivinpaperin päällä oleva pohja rullalle ja anna jäähtyä. Rullaamalla pohjan leivinpaperin sisään vältyt mahdollisilta halkeamilta loppurullauksessa. Voit halutessa pistää rullan vielä kostutetun pyyhkeen sisään.

6. Lisää kermaan sokerit ja vatkaa se paksuksi vaahdoksi  Aukaise torttupohja rullalta ja levitä hillo tasaisesti ohuena kerroksena. Liian paksu täytekerros pursuu pois sisältä rullatessa. Levitä hillon päälle kermavaahto ohuena kerroksena.

7. Rullaa kääretorttu ja siirrä jääkaappiin. Rullan päät voit halutessa siisitiä tasaiseksi leikkaamalla niistä palat pois.

8. Kun torttu on kunnolla kylmä, voit vatkata kerman koristelupursotusta varten ja koristella mielesi mukaan. Laita pursotuksen alle ohut kermakerros niin lopputulos on siistimpi, eikä pursotuksien välistä pilkota kääretortun pinta.