Joulusuklaat leivontaan

15.01.2020
Meille ei onneksi tänä jouluna tullut paljoa konvehtirasioita. Vuosia sitten parhaimmillaan joinain jouluina tuli esim. juhlapöydän konvehteja ainakin 10 rasiaa meidän talouteen. Ja ne ovat juuri niitä konvehteja joita meillä ei tykätä syödä. Tänä vuonna lahjoitettiin juhlapöydän konvehdit heti eteenpäin jos niitä meille sattui tulemaan. Saatiin monta rasiaa fazerin paperillisia joulusuklaita, ne on sentöön hyviä ja niitä voi hyödyntää myös leivontaan.

Tällä kertaa hyödynsin ihan perinteisiä Fazerin sinisiä suklaita juustokakun valmistukseen. Kakun pohjaksi valmistin brownies pohjan, josta tulikin oikein herkullinen. Tämän kakun täytteet hyydytin vinottain ja pohjan lisäsin lopuksi, eli kasasin kakun ylösalaisin. Tämä ihan vain siksi, että vuokani oli matala ja täytteiden hyydytys vinoon olisi ollut haastavaa jos reunat olisi vain korotettu leivinpaperilla. Todennäköisesti täytteet olisivat valuneet tuurillani jääkaapin pohjalle jostain raosta. 

Kakun pohjan paistoin 20cm vuokassa, vaikka itse kakku hyydytettiin 18cm vuokassa. Tämä ihan vain siksi että paiston jälkeen jäähdyttyään pohja tahtoo hieman kutistua reunoilta. Vähän jouduin leikkaamaan pohjaa pienemmäksi täytteiden päälle asetettaessa. Pohjan voi kuitenkin paistaa myös tuossa 18cm vuokassa, mutta sitten kakku kannattaa kasata ihan oikein päin ja painella pohjaa reunoilta tiiviimmäksi, ettei täyte pääse valumaan pohjan viereen peittäen sen sivuiltakin. 

Täytteisiin halusin kokeilla jotain vähän erilaista, joten suklaan makupariksi valitsin ananaksen. Näin kakun makumaailma sai hieman raikkautta raskaan suklaan rinnalle.  Alla ohjetta kakkuun. Ananas-suklaajuustokakku brownies pohjalla (18cm halkaisija) 

Brownies pohja (jos kokoat kakun ylösalaisin, paista 20cm vuokassa, muuten käy 18cm vuokakin jos kasaat kakun vuokaan jossa korkeat reunat ) 

100g voita 

100g maitosuklaata

2 kanamunaa

1dl sokeria

0,5tl suolaa

1tl vaniljasokeria 

0,5tl leivinjauhetta 

1dl vehnäjauhoa tai sunnuntai glut. jauhoseosta


1. Sulata voi esim. Mikrossa ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa. Jos tarvetta lämmitä vielä mikrossa että suklaakin sulaa kokonaan. 

2.Vatkaa joukkoon kananmunat, sokeri ja suola. 

3. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää suklaaseokseen. 

4.aseta irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin. 19 minuuttia pohja saa olla keskeltä hieman hyllyvä. Jäähdytä pohja täysin (esim. pakastinta hyödyntäen) ennen sen käyttöä. 

Jos paistoit pohjan 18cm vuokalla, voit  kasata kakun oikein päin pohja ensimmäisenä. Painele pohja sivuilta tiiviiksi ettei täyte valu sivuille peittäen pohjan kokonaan. Jos hyydytät täytteet vinottain, huomioi että vuokasi tulee olla korkea reunainen mikäli pohja alimmaisena. 


Suklaatäyte

150g tuorejuustoa 

2dl kuohukermaa

120g suklaata

0,5dl maitoa/kermaa

2liivatelehteä


Ananastäyte

150g tuorejuustoa 

2dl kuohukermaa 

1prk ananasmurskaa 

1dl sokeria

0, 5dl ananasmehua (säilykepurkista) 

4 liivatelehteä 


Voit valmistaa täytteiden alun yhdessä eli vatkaa kaikki tuorejuustot (300g) ja kuohukermat (4dl) samassa kulhossa kevyeksi vaahdoksi ja jaa se sitten kahteen osaan eri kulhoihin. 

Suklaatäyte: 

1. Liota 2 liivatelehteä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. 

2. Sulata suklaa ja lisää kermatuorejuusto seokseen. 

3. Kuumenna maito/kerma kiuhuvaksi ja ota pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita nesteen joukkoon kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet. 

4. Anna seoksen hieman jäähtyä ja lisää suklaatäytteeseen ohuena nauhana koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. 

5.  Laita täyte vuokaan joko normaalisti suoraan tai muotoillen vinottain. Täyte on suklaan myötä paksua eli sen saa vinoon ilman vuokan asettamista vinottain. 

Jos aloitat ananastäytteellä se on löysempää ja silloin vuoka kannattaa asettaa vinoon hyytymisen ajaksi jos haluat täytteet vinottain. Anna hyytyä 1-2 tuntia ennen toisen täytteen laittamista. Pakastimen kautta käyttäessä riittää 30min-1 tunti. 


Ananastäyte:

1. Valuta säilykepurkista ylimääräinen mehu pois mutta ota sitä talteen 0,5dl verran liivatteiden sulatusta varten. 

2. Lisää ananasmurska kerma-tuorejuusto seokseen. Lisää myös sokeri. 

3. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 5-10min. 

4. Kuumenna ananasmehu kiehuvaksi ja ota pois levyltä . Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää ne mehun joukkoon sekoittaen kunnes ne ovat sulaneet. 

5. Lisää hieman jäähtynyt liivateneste ohuena nauhana ananastäytteen joukkoon. Laita täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa väh. 2-3 tuntia ennen kakun irrottamista. 


Jos kasaat kakun ylösalaisin, aseta brownies pohja täytteiden päälle kunhan ne ovat hyytyneen. Voit painaa pohjaa kevyesti että se tarttuu täytekerrokseen. 

Jos teit pohjan leveämmällä vuokalla kuin juustokakun voit veitsellä leikata sitä sopivamman kokoiseksi ennen paikoilleen laittoa.