Joulun aikaa

02.01.2020
Nyt on ollut hiljaisempaa kirjoittamisen saralla. Enimmäkseen johtuen ajan ja keslittymisen puutteesta kun  1 ja 5- vuotiaat lapseni ovat olleet joululomalla päivähoidosta. Ei ole ollut sellaista hetkeä että olisin ennättänyt kirjoittelemaan ajatuksen kanssa. Nytkin kirjoitan puhelimellani edes jonkinlaista tekstiä luettavaksi kun muut jo nukkuvat.

En ole siis hiljentynyt leipomisen suhteen, joten pyhitän nyt pienen hetken kertoakseni edes jotain valmistuneista leivonnaisista. Tähän kirjoitukseen ajattelin lisätä ohjeen omena-kanelijuustokakusta, joka on mielestäni simppeli ohjeeltaan, varsinkin jos ei halua valmistaa siihen päälle kiillettä omenamehusta. Tämä kakku meni joululahjaksi lasten perhepäivähoitajalle. Tänä vuonna hoidinkin useamman joululahjan leivonnaisten muodossa. Ei tarvinnut vaivata päätään, että mitähän tänä jouluna keksisi sukulaisille lahjaksi. Leivonnaiset ei yleensä jää joutavana nurkkiin pyörimään. ;) 

Jäi harmittamaan kun en ehtinyt tätä ohjetta julkaista ennen joulua, mutta tuleehan se joulu joka vuosi uudestaan. Voihan jouluisia makuja syödä muulloinkin kuin jouluna. Tässäpä alla siis ohjetta kakkuun. 


Juustokakun täyte oli sen verran paksua että sain lusikan avulla tehtyä sen pintaan spiraalin muodon, joka kuultaa kivasti kiiöteen alta. Ohje suklaareunaan löytyy kakunkoriste kansiosta. 


Omena-kaneli juustokakku (valmistettu 18cm halkaisijan vuokaan) 

Pohja:

120g piparia murskattuna

40g voita sulatettuna


Täyte:

4dl kuohukermaa

300g tuorejuustoa

1-1,5prk omena-kanelimarmeladia

2tl kanelia

0,5dl omenamehua tai maitoa

4-5 liivatelehteä


Kiille:

2,5-3dl omenamehua

3 liivatelehteä


Pohja:

Sekoita keksinmuruihin sulatettu voi. Painele seos kevyesti tasaisesti irtopohjavuokan pohjalle. Huom. Vuokaan kannattaa käyttää reunakalvoa tai leivinpaperia sisäreunoilla, jotta kakku on helpompi irrottaa vuokasta hyytyneenä. Näillä voit myös korottaa matalaa vuokaa. Sivele öljyä vuokan sisäpintaan, että paperit tai kalvo pysyy hyvin paikoillaan ja hieman leivinpaperin pintaan joka tulee kakkumassaa vasten. Tämä helpottaa irrotusta.

Täyte:

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa kuohukerma löysäksi vaahdoksi ja lisää siihen sitten tuorejuusto. Vatkaa seos tasaiseksi. Tuorejuusto kannattaa notkistaa ennen kermaan yhdistämistä, näin saat seoksesta helpommin tasaisen, eikä juustosta jää paakkuja massaan.

Voit myös halutessa laittaa tuorejuuston kerman joukkoon heti kun aloitat kerman vaahdotuksen. Ei vaikuta kerman vaahtoutumiseen.


3. Lisää kermatuorejuustoseokseen omenakaneli-marmeladi ja kanelia. Voit lisätä marmeladin pienissä erissä ja maistaa milloin sitä on itsellesi sopiva määrä. 

4. Kuumenna pienessä kattilassa sekoitellen maitoa (tai omenamehua) 0,5-0,75dl. Ota kattila pois levyltä kun kiehahtanut. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen.


5. Tarkista ettei liivateneste ole kuumaa ja lisää se ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna liivatenesteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen juustokakun täytteeseen lisäämistä.

HUOM. Mitä löysempi massa, sitä tasaisempi täytekerros sillä saadaan. Täytettä ei kannata vatkata enää paljoa kun olet lisännyt siihen liivatteen, sillä se alkaa nopeasti jo jähmettyä lisäämisen jälkeen. Varsinkin tämä omenakaneli-marmeladi, joka on koostumukseltaan paksua, tekee täytemassasta nopeasti tönkköä.

Jos siis haluat massasta löysempää, kannattaa liivate sulattaa tuohon 0,75dl nestemäärään ja laittaa valmis täyte mahdollisimman nopeasti vuokaan. Valmiiseen täytteeseen uskaltaa vielä lorauttaa pienen määrän nestettä massan notkistamiseksi (max. 0,25dl).

6. Kaada massa irtopohjavuokaan kakkupohjan tai keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna hyytyä ainakin noin tunti ennen kiilteen valmistusta, riippuen täytteesi paksuudesta.

VINKKI: Kun käytät kakkua pakastimessa alle tunnin, pitäisi pinnan varsinkin olla hyytynyt tarpeeksi ja kiillekin alkaa jähmettyä pintaan nopeammin kun kakku on jääkylmä pinnasta.

Löysähkön massan saa helposti tasoittumaan vuokaan kun heilutat vuokaa kevyesti pöydän pinnalla puolelta toiselle.

Omenakiille:

1. Liota liivatteet kylmässä vedessä n. 5-10 min.

2. Kuumenna omenamehu kattilassa ja ota pois levyltä kun se on kiehuvaa.

3. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne mehuun koko ajan sekoittaen.

3. Anna kiilteen jäähtyä lähes kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät sen juustokakun päälle. Liian kuuma neste sulattaa alempaa kerrosta ja siitä voi irrota rumia klönttejä kiilteen joukkoon. Anna hyytyä useampi tunti jääkaapissa ennen kuin irrotat kakkua irtopohjavuokasta.