Itsenäisyyspäivän kakku ja vaniljainen kakkupohja

09.12.2019

Viime viikolla juhlittiin itsenäisyyspäivää. Sitä varten olin suunnitellut tekeväni kauniin sinisen täytekakun. Kaikki ei kuitenkaan mennyt lähellekään suunnitelmieni mukaisesti. Silloin tällöin sattuu näitä huonoja leivontapäiviä, varsinkin kun on suunnitellut tekevänsä jonkun tietynlaisen koristelun ja toteutuksen. Toki hieman harmitti kun tarkkaan suunnittelemani korkea kakku kutistuikin kooltaan puoleen siitä mitä sen alun perin piti olla. 

Kakku pohja kokeiluni sen sijaan onnistui hyvin. Kokeilin valmistaa vaalean vaniljasokerilla maustetun version mehevästä suklaakakkupohjastani. Tämä pohja on koostumukseltaan raskaampi kuin tavallinen sokerikakkupohja, sillä tämä vaniljainen pohja on valmistettu voisokerivaahtoon. Tämän vuoksi kakku on riittoisampaa ja ruokaisampi kuin pehmeä ja kevyt sokerikakkupohja. Oli mukavaa vaihtelua kakun koostumukseen tavallisen kakkupohjan sijaan. Pohjien myötä kakku olisikin onnistunut oikein hyvin, mutta ongelmakseni koitui tällä kertaa valmistamani mangomousse, joka ei hyytynyt kunnolla. Hyytymiseen varmastikin vaikutti se että mousseen käyttämäni sose oli tosi vetistä ja ohutta, eli olisi pitänyt laittaa enemmän liivatetta. Hyydytin kakkua pakastimen kautta ja siinä vaiheessa kaikki näyttikin vielä hyvältä. Sitten kun olin aikeissa aloittaa kuorruttamisen, huomasin että mousset alkavat pursuilla kakun väleistä. Varmasti nuo tuhdimmat kakkupohjat yhdessä hieman liian löysän moussen kanssa olivat se viimeinen silaus katastrofille. Alimmat kakkupohjat alkoivat repeillä kun yritin suoristaa kallistunutta kakkua. Ei auttanut kuin pelastaa se mitä oli pelastettavissa.

Puolet kakkupohjista täytteineen sain otettua talteen kakun päältä. Onneksi tämä kakku oli vain omaksi iloksi perheelle valmistettu niin mitään suurempaa katastrofia tästä ei syntynyt. Sain kasattua pelastuneesta kakun osasta pienemmän matalan kakun. Tässä vaiheessa toki koristelumotivaatio ei ollut enää huipussaan, joten yritin saada kakun kasaan vähemmällä vaivalla. Reunoistakin tein tarkoituksella rosoiset kun en viitsinyt käyttää enää yhtään ylimääräistä aikaa silotteluun.  Ei kakusta onneksi päälle päin nähnyt että olisi kovia kokenut. Ensi kerralla kun yritän tehdä korkeaa kakkua, muistan ainakin laittaa täytteeseen sitä liivatetta mieluummin vähän reilummin kuin liian niukasti. 


Tässä vielä ohje kakkupohjaan jos joku haluaa kokeilla. :)


Vaniljainen kakkupohja (tehty 18cm vuokaan, eli korkeaan kakkuun saa 3 täyteväliä)

3dl vehnäjauhoja

1,5dl perunajauhoja

3tl leivinjauhetta

0,5-1tl suolaa

3tl vaniljasokeria

150g voita

3,5dl sokeria

3 kananmunaa

2dl kädenlämpöistä kermaa tai maitoa

1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.

2. Lisää munat joko yksitellen tai kaksi kerrallaan ja vatkaa vaahtoon.

3. Yhdistä kaikki loput kuivat aineet omaan astiaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. HUOM. Liian kuuma maito tekee taikinasta vetelämpää. Tämä taikina ei ole tönkön paksua, muttei kuulu olla ihan liruakaan koostumukseltaan. Korotan vuokien reunoja leivinpaperikaistaleilla jos vuokat ovat matalia. Jätä reunaan vähintään 1/3 vuokan korkeudesta kohoamisvaraa.

4. Paista uunissa keskitasolla 175 asteessa n.1 tunti (riippuen taikinan koosta).


Koristeena olevat pursotukset on tehty kuorrutteenakin käytetyllä marenkivoikreemillä, johon isäsin joukkoon myös hieman tuorejuustoa. Pursotin koristeet leivinpaperille ja jähmetin ne jääkaapissa. Kun koristeet olivat kovettuneet, asettelin ne kakun päälle.

Marenkivoikreemin ohjeen löydät täältä:

https://www.emmaleipoo.com/l/marenkivoikreemi-ja-suklaaganache/