Hyytelömadot

03.12.2019

Matojen alla on suklaamoussea, joka piilotettu "mullan" eli murennetun suklaakakun alle. Suklaakakun tilalla voi myös käyttää joitain tummia keksejä murennettuna, kuten esim. oreo tai dominokeksejä. Tässä kirjoituksessa alempana myös simppeli mousseohje.

Hyytelömadot

1dl kuohukermaa

1dl tumman punaista mehua

2dl vettä

10 liivatelehteä

1-2rkl sitruunamehua

0,5dl sokeria

HUOM. Sokeri ja sitruunamehu ovat ohjeessa maun vuoksi, jos käytät mehutiivistettä niin näitä ei välttämättä tarvita, koska tiiviste on vahvemman makuista.

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

2. Aluksi voit laittaa muoviset pillit täyttövalmiiksi. Oikaise niissä oleva haitari osa suoraksi, jotta niistä muodostuu matoon selkeä nivelkohta. Sido pillit tiiviiksi nipuksi esim. narulla, teipillä tai kuminauhalla. Aseta pillit haitaripää alaspäin pidikeastiaan. Pidikeastiaksi kannattaa valita korkea ja kapea astia, jotta pillit ovat siinä tiiviisti ja saat hyödynnettyä mahdollisimman ison osan kaadettavasta liivateseoksesta.

Tässä yllä olevassa kuvassa näkyy hyvin haitarin ero suoristetussa ja suoristamattomassa (päällimmäinen).

VINKKI: Ylimääräisen astian sivuille jähmettyneen hyytelön voi käyttää uudelleen jos sen kuumentaa takaisin nesteeksi. Joten jos astiasi ei ole kapea niin ylimenevä neste ei mene hukkaan jos sen haluaa uusiokäyttää.

VINKKI: Totesin hyväksi pidikeastiaksi tuttipullon. Itselläni oli tällainen vähän leveämmän mallinen niin mahtui pillit juuri sopivasti sen sisälle. Jos käytät kapeaa astiaa, laita alle kaato vaiheessa joku kulho jos sattuu tapahtumaan ylivalumisia.

3. Yhdistä omaan astiaan mehu ja kerma. Kermaa ei kuulu vaahdottaa. Lisää myös halutessa sokeri ja sitruunamehu. Kiehauta erillisessä astiassa 2dl vettä. Kun vesi on kiehahtanut, ota pois liedeltä ja lisää liivatelehdet (joista puristettu ylimääräinen liuotus vesi pois) koko ajan käsivispilällä sekoitellen kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet veteen. Yhdistä mehukermaseokseen liivatevesi. Voit lisätä seokseen elintarvikeväriä saadaksesi mieleisen sävyn. Matoja voi myös tehdä muulla nesteellä kuin mehulla ja vaikka minkä värisenä.

4. Kaada valmis seos esim. mittakannuun, jotta se on helpompi kaataa pilleihin

VINKKI: Kaada pillien pohjalle ensin muutaman sentin verran valmista seosta ja hyydytä niitä hetki jääkaapissa tai pakastimessa. Näin saat astian pohjalle tulpan, jotta kaadettava neste pysyy paremmin pillien sisällä, eikä valu pohjan kautta ulos.

5. Hyydytä matoja jääkaapissa 2-4 tuntia ennen pilleistä irrotusta.

6. Irrota madot nipistämällä pilliä ylhäältä päin ja samalla työntämällä matoa alaspäin pillistä ulos.

VINKKI: Pillejä voi lämmittää hanan alla ennen irrotusta niin madot tulevat helpommin ulos pilleistä.


Alkuperäiseen blogitekstiin pääset tästä linkistä:

https://www.emmaleipoo.com/l/halloween-valmisteluja/