Helpot ja maukkaat keksit

06.04.2019

Aina silloin tällöin iskee yhtäkkiä hirveä leipomisinspiraatio. Se tulee aina yllättäen ja silloin siitä tunteesta ei pääse eroon kuin leipomalla. Tämä yhtäkkinen inspiraatio iskee yleensä juuri silloin, kun sitä vähiten odottaa ja ei ole varautunut, joten raaka-aineet ovat vähissä. Tällöin alkaa se mahdoton kaappien penkominen, että mitä sieltä löytyisikään käytettäväksi. Perus raaka-aineet joita melkein aina minulla on kaapeissa ovat esim. voi, kananmunat, jauhot, sokeri ja erilaiset kohotusaineet. Näillä jo pääsee hyvin pitkälle, tein tuossa tiistai iltanakin (vai olikohan keskiviikko) lettutaikinan hetken mielijohteesta.

Tykkään kovasti tehdä keksejä. Ne ovat helppoja ja nopeita ja niitä saa tehtyä vaikka minkälaisia perusohjeita muokkaamalla. Tykkään paljon wilhelmiina kekseistä, sillä ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa ja ennen kaikkea herkullisia maultaan. Tämä ohje, minkä muuntelin itselle mieleiseksi, muistuttaa hieman maultaan näitä wilhelmiina keksejä, koska sisältävät paljon samoja raaka-aineita. Ovat sitten kuitenkin hieman erilaisia ulkonäöltään ja vähän myös maultaankin, kannattaa kokeilla! Ja näihin varmasti suurimmalta osalta ihmisiltä löytyy kaappien perältä ne tarvittavat raaka-aineet. Vinkkinä, että näitä keksejä on mukava tehdä myös lasten kanssa, koska ovat sen verran yksinkertaisia pienillekin jauhopeukaloille. Alla ohjetta.


Maukkaat kaakaokeksit

1 dl sokeria

150 g huoneenlämpöistä voita

1 rkl siirappia

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5dl perunajauhoja

1-2 rkl kaakaojuomajauhetta

 1 tl ruokasoodaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

2 Pilko voi paloiksi. Sekoita se sokerin ja siirapin kanssa kulhossa sähkövatkaimella. Voita voit pehmittää käyttämällä sitä vähän aikaa mikroaaltouunissa. 

3. Yhdistä vehnäjauho, perunajauho, kaakaojuomajauhe ja ruokasooda. Lisää seos voisokerivaahtoon. Sekoita, kunnes seos on taikinamaista.

4. Pyörittele taikinasta palloja ja asettele pellille niin, että niiden väliin jää hyvin leviämisvaraa. Jos haluat kekseistä litteitä, paina taikinapalloja kädellä hieman littanaksi. Jos haluat että keksit jäävät hieman pyöreämpää ja paksumpaan muotoon, voit laittaa ne palloina uuniin. Paistoaika 10-15 minuuttia uunista ja keksien muodosta riippuen.

Tässä kuvassa keksit, joita ei ole litistetty uuniin laittaessa vaan paistettu pyöreinä palloina. Ovat siis paksumpia kun eivät leviä niin paljoa uunissa.